Hem » Taberg, högt och djupt

Taberg, högt och djupt

Denna dag åkte vi till Tabergsgruvan för att få höra historien om gruvan, men kanske också få se fladdermöss.

Allra först tittade vi in i det lilla museet bredvid gruvan och fick ta på oss hjälmar. Vi fick även en lampa som skulle lysa upp vår väg i mörkret och tur var väl det.




/

Vi vandrade in i gruvan och stannade på olika ställen och fick veta mycket om brytningen. Vi såg faktiskt fladdermöss som satt i taket. Man kan undra hur de kan skilja på natt och dag därinne, eftersom de flyger ut på natten och jagar???

Gruvverksamheten påbörjades på 1400-talet. Karl IX anlade ett järnbruk med masugnar där för kronans räkning. År 1618 kom brytningen igång på riktigt då Taberg erhöll privilegier som bergslag.

 

Gustav II Adolf intresserade sig för Taberg precis som hans far gjort, och beviljade privilegier till dem som ville göra nya anläggningar där. Då kunde de räkna med fri jor och flera års skattefrihet om de flyttade till Taberg. Det var t.o.m. en masugn igång och flera hammarsmedjor. Tabergsjärnet blev känt för sin höga kvalitet så efter några år fanns där 12 masugnar.

/

 Produktionstoppen nåddes i mitten av 1800-talet men gruvan stängdes 1890. Under andra världskriget återupptogs brytningen då Tyskland var i stort behov av järn. År 1986 köpte Naturskyddsföreningen Taberg och det blev ingen mer gruvdrift.

Dagen avslutades med en god lunch på Tabergstoppen. Där togs många bilder på den vackra utsikten.