Vid den vackra Mullsjön stannade vi och fikade. På vägen plockade vi upp Anki, vår guide, som skulle vara med oss hela dagen. Sedan åkte vi till Luttra kyrka och det är hemmatrakter för Anki eftersom hon själv bodde i byn.
Efter en kort presentation av kyrkan gick vi in och fick veta att den är från 1100-talet och byggd av kalksten i romansk stil. Kyrkan har förmodligen föregåtts av en mindre kyrka vars rester ingår i murverket.
Det finna ingen dokumentation om kyrka före 1566. Men just det året brände danskarna ner kyrkan och härjade vilt i Falbygden. Det tog lång tid innan kyrkan byggdes upp igen. En sak missade danskarna att ta med sig och det var kyrkklockorna. År 1918 renoverades kyrkan och den gamla predikstolen från 1700 talet togs ner från vinden och installerades igen.
Ett nytt altare av kalksten uppfördes och för att senare få rum med en vackert vävd matta fick den medeltida dopfunten stå i långhusets sydöstra hörn.
Efter Ankis mycket detaljrika berättelse om kyrkan begav vi oss till byn Åsle Tå som har Sveriges största samling av backstugor
Vi vandrade med Anki längs den pittoreska tågatan, kikade in i stugorna och vi fick uppleva en svunnen tid och de autentiska interiörerna. Dessutom fick vi bekanta oss med de många starka personligheterna och deras gripande öden.
Vi avslutade med en god lunch innan vi åkte vidare till Ållebergsplatån.
Ållebergs högsta punkt är 335 meter över havet. Berget ligger på Falbygdens kalkstensplatå och själva berget består av lerskiffer och diabas, visade Anki oss med lite bilder.
Berget har en speciell växtlighet med ädellövskog i bergsbranterna och artrika ängs- och betesmarker. Vi såg många små söta blåsippor på vår vandring.
Sedan 1914 har Ålleberg varit en viktig plats för segelflyg och än idag har man en segelflygskola och ett segelflygsmuseum.
Eftermiddagsfikan var på Atelje Löfwings i Persberg som ägs av paret Löfwing.
Han är konstnär och ställer ut sina tavlor i olika rum i restaurangen. Linda, hans fru, startade ett café i en av ladorna som sedan blev krog.
De vuxna tranorna hade dragit långt innan vi kom för att studera dem, och de lämnade bara ungdomarna kvar.
Konceptet är enkelt, klart som korvspad: kokkonst och kultur i skön förening med mat och måleri, lust och fägring stor. Konstigare än så är det inte.
Tack kära Anki för en fantastisk dag tillsammans med dig och din enorma kunskap om Falbygden.
https://www.facebook.com/falbygdsturism/events
Text ocn bild: Helena