Äldres hälsa.

Sjukdomar i det åldrande ögat var ämnet i vår serie om ”Äldres hälsa” när vi samlades i Allianskyrkan den 9 november.

Vi började med kaffe och gott hembakat bröd som vi tackar ”serviceteamet” för. De hade som  brukligt gjort ett stort arbete. Hjärtligt tack för era insatser! Därefter höll Amin Kassem en synnerligen givande föreläsning om de ögonproblem vi som är äldre kan drabbas av. Han gick igenom grå starr, grön starr och sjukdomstillstånd i gula fläcken. Amin föreläste på ett enkelt och lättfattligt sätt med tydliga bilder, allt mycket uppskattat av auditoriet. Många frågor ställdes och alla blev utförligt besvarade. Slutligen avtackades Amin med en mycket välförtjänt applåd.

Vid pennan: Owe Lind

Bilder: Börge

Bilder klicka här

Julbord

Liksom tidigare år avslutades årets program med julbord på Apladalens Kaffestuga i närvaro av 80-talet medlemmar.

Som vanligt ett vällagat och anpassat utbud av de rätter som hör julen till. Inget av vikt saknades och ändå var det ingen övermäktig uppgift att smaka på de flesta rätterna.

För underhållningen svarade Stig Fransson som berättade om skagernmålarna och då främst familjerna Ancher, Kröyer och Drachmann. Det var intressant att lyssna på Stigs stora kunnande i ämnet och om familjernas kopplingar dels till Bröndrums Hotel dels till Sverige och bl.a. Evert Taube och Hugo Alvén.

The Phantom of the Opera/Artipelag

 

En småkulen torsdagsmorgon bordade 50 medlemmar bussen för resa till Stockholm för att där njuta av såväl musik som design av högsta kvalitet.

Resan till Stockholm gick helt enligt plan och för många av resenärerna blev det tid för lite shopping innan vi checkade in på hotellet och en tidig middag.

Som vanligt bjöd vår chaufför Thomas på utmärkt service genom att såväl lämna av oss som hämta oss vid Cirkus.

På Cirkus bjöds på ett av musicalvärldens mest framgångsrika stycken – The Phantom of the Opera av Andrew Lloyd Webber. Den har spelats i London sedan 1986 och spelas där fortfarande och på Broadway spelas den sedan 1988. Alla uppsättningar av musikalen har gått för fulla hus. Anledningarna till succén är många, bland annat finns där flera populära musikalnummer, som titelsången, Music Of the Night, Think Of Me, Wishing You Were, Somehow Here Again och All I Ask Of You. Man har räknat ut att över 100 miljoner människor har sett musikalen, som är översatt till 14 olika språk. Den har satts upp i cirka 150 städer i över 25 länder.

Pjäsen utspelar sig i och under operahuset i Paris under senare delen av 1800-talet. Den vanställde fantomen, som bor under operahuset bortom en underjordisk sjö, förälskar sig i sopranen Christine Daaé och är redo att göra allt för henne — till och med att döda. Han får konkurrens av den unge och stilige Raoul, som känner Christine sen barnsben och handlingen utvecklar sig till ett triangeldrama mellan dessa tre. Christine dras mellan en sensuell förälskelse och sin absolut största kärlek.

I huvudrollen på uppsättningen på Cirkus sågs den synnerligen populäre och duktige svenske sångaren Peter Jöback som tidigare spelat rollen som Fantomen i både London och på Broadway i New York. I vanlig ordning gjorde han en fantastisk prestation i sin tolkning av rollen. Inte långt efter var de två övriga ledande rollinnehavarna Emmi Christensson som Christine och Anton Zetterholm som Raoul.

Det var mycket nöjda resenärer som lämnade Cirkus efter att ha upplevt denna fantastiska föreställning med underbar sång och musik, färgsprakande kläder och vackra dansnummer.

Tillbaka på hotellet passade flera av deltagarna på att njuta av en god öl och en ölkorv på the Bishops Arm.

På fredagsmorgonen gick färden ut till Värmdö och Artipelag Konsthall. Artipelag lyser verkligen upp höst- och vintermörkret med utställningen Lars Wallin – Fashion Stories. Här visades närmare tvåhundra av den berömda kläddesignern Lars Wallins vackra skapelser och vi fick med hjälp av duktiga guider möjlighet att följa den kreativa processen från idé till skiss och vidare till färdig couture.

Det blev också tillfälle att se den vackra konsthallen i sin mycket vackra omgivning. Ett lyckat och uppskattat besök som väckte en längtan till framtida besök i denna fantastiska miljö.

Hemresan gick som på räls och enligt plan. Det samlade intrycket är att samtliga deltagare var mycket nöjda med vad de två dagarna bjudit på.

Vid pennan: Börje F

IKEA

Den 26 oktober 2016 körde två bussar med 100 Aktiva Seniorer till Älmhult. När dimman lättat visade sig det småländska landskapet i en praktfull höstskrud. Hälften av gruppen bekantade sig med det nya fräscha och rymliga varuhuset. Där kunde vi dricka kaffe och göra diverse inköp. Åtskilliga kassar lastades in i bussarna.

Den andra gruppen guidades runt på det nya IKEA-muséet. Det är inrymt i det gamla IKEA-varuhuset byggt 1958 i modernistisk arkitektur. I foajén möttes vi av ett gigantiskt foto på Ingvar Kamprad som vid närmare betraktande visade sig bestå av tusentals små foton på IKEA-anställda. Ingvar Kamprads vision ”En bättre vardag för de många människorna” är något IKEA har hållit fast vid sedan 1943.  Möbler och produkter från alla decennier var arrangerade i olika rum. Igenkänningsfaktorn var mycket hög. Vi fick också en historisk exposé över folkhemmets utveckling. Ett mycket spännande och intressant museum som lockar till återbesök. Vi åt gemensam lunch, de klassiska köttbullarna med potatismos, gräddsås och lingon i muséets restaurang. Därefter skiftade grupperna besöksmål.

Intresset för muséet är stort. Sedan invigningen den 30 juni i år har man haft över 70 000 besök. 

I Älmhult såg vi från bussfönstren de kontroversiella rondellkonstverken ”Världens hem” av David Svensson, bördig från Skillingaryd. I en rondell finns nyskapade flaggor sammansatta av flaggor från olika länder, i en annan rondell finns ett collage av drygt 50 vägskyltar från olika länder. Älmhult har genom IKEA kommit ut i världen nu tar konsten världen till Älmhult.

Vid pennan: Monica   Bilder: Gösta

Bilder