Kulturresa till skånska slott.

Vi besöker först Tomarps Kungsgård med anor från 1300 – talet. Där får vi förmiddagskaffe och samtidigt information och guidning. Vi åker vidare till Röstånga Gästgivargård för lunch. Därefter går bussen till Skarhult Slott, dagens huvudnummer. Vi får en guidad visning av utställningen ”Den dolda kvinnomakten”. Före hemfärd blir det kaffe i källarvalven.

Tid: Torsdagen den 27 augusti.

Plats: Avresa med buss från jvgst V-o   0745.

Bilder

Resa till Island – Vulkanernas och Sagornas Ö

Den 16 september bordade drygt 50 medlemmar bussen för transport till Kastrup flygplats i Köpenhamn för vidare färd med Iceland Air till Island.

Efter en skön flygtur i lugnt väder landade vi på Keflavik, Islands internationella flygplats där vår guide och reseledare (Christer Kullberg) för de kommande dagarna hälsade välkommen och tog över kommandot.

En av resans många höjdpunkter inträffade redan efter ca 1 timma då ön vi anlände till den fantastiska badanläggningen Blå Lagunen som ligger mitt i ett lavafält. Samtliga deltagare hade bestämt sig för att utnyttja detta tillfälle till bad i mineralrikt och varmt (38 gr) vatten. Samtliga njöt i fulla drag och för en och annan blev det också en skön upplevelse att smörja in huden med den fina, vita, välgörande lera som finns på lagunens botten.

Efter ett par timmar i badet fortsattes färden in till vårt hotell (Hotell Natura) som ligger alldeles intill inrikesflygplatsen. Efter incheckning och uppackning var det dags för middag.

Som väntat bestod huvudrätten av torskfilé som är en av basråvarorna i isländsk matlagning.

Nästa dag inledde vi med en stadsrundtur i Reykjavik där vi bland annat besökte några av stadens mest kända byggnader bl.a.

 • Operahuset Harpa, en fantastisk skapelse i glas och betong. Är Islands främsta scen för klassisk musik och opera
 • Hallgrimskyrkan som är 75 meter hög och påbörjades 1945 och blev klar först 1986. Från kyrktornet (som de flesta besökte) har man en slående utsikt över staden.
 • Glaskupolen Pärlan som byggts på sex cylinderformade vattenbehållare. Även här en fantastisk utsikt över staden.
 • Höfði en ganska oansenlig byggnad där Reagan och Gorbatjov träffades och satte punkt för det kalla kriget.

Efter en lunchpaus på Pärlan fortsatte färden till det hem där Islands ende nobelpristagare Haldor Laxness bodde med sin familj fram till sin död. Huset (Gljúfrasteinn) står kvar i det skick det var när Laxness lämnade det.

Så blev dags för lite egentid som tillbringades i Reykjaviks centrum där det blev shopping, strosande och kanske ett gott glas vin i det vackra vädret.

Dagen avslutade med middag på Reykjaviks äldsta restaurant där huvudrätten baserades på en av öns andra viktiga råvaror, nämligen lamm.

Efter en god natts sömn var det dags för ”Gyllene Cirkeln” en utfärd till några av Islands mest berömda sevärdheter:

 • Þingvellir (Tingvalla) nationalpark där världens äldsta demokrati bildades 936 e. Kr. Tingsplatsen här utnyttjades fram till år 1798. Här finns en djup sprickdal som skapats av rörelse i de två kontinentalplattor (amerikanska och europeiska) som möts här.
 • Gullfors – det mäktiga vattenfallet i två avsatser i floden Hvítá som utgör ett praktfullt skådespel året runt.
 • Geysir – som gett namn år världens alla gejsrar. Fram till 1900-talets mitt kunde den skapa 70 meter höga vattenpelare. Idag skall man ha mycket tur om man skall se någon vattenpelare från Geysir. Däremot finns pålitliga Strokkur som får utbrott på 15 – 30 meter med bara några minuters mellanrum. Här lyckade många av deltagarna fånga en vattenpelare med sina kameror.
 • Hveragerði – en stad som för inte så länge sedan drabbades av en jordbävning vars effekter vi bl.a. kunde se på filmer och uppleva i ett skakande rum.

Dagens uflykt avslutades med ett besök på Reykjaviks största badanläggning med Islands berömda ”Heitur Potti” – varma badgrytor med temperaturer mellan 38 och 44 grader. En skön avslutning på utfärden längs ”Gyllene Cirkeln”. Efter de sköna baden i ”pottorna” smakade det förträffligt med en god middag på lamm i hotellets matsal.

Sista dagen på Island gjorde vi en utfärd till:

 • Snorri Sturlasons Reykholt där vi fick en mycket intressant föreläsning om Snorri och inte minst om det system för släktforskning som byggts upp på Island. Detta databas baserade system gör att man kan spåra sina rötter tillbaka till Snorri´s tid. Vår föreläsare kunde t.ex. visa att hon var 28 generationen i rakt nedstigande led efter Snorri på faderns sida och 23 generationen på moderns sida. Vi fick också besöka Snorri´s varma bad som det äldsta kända på Island.
 • Hraunfossa – ett spektakulärt lavavattenfall där det blå vattnet kommer ut från den mosstäckta lavastanden och fortsätter ner i floden.
 • Barnafoss som lär ha fått sitt namn efter en tragisk händelse där två barn drunknade när de skulle ta sig över en lavabro.
 • Deildartunguqver som är Islands största varmvattenkälla med ett vatten som närmar sig 97 grader. Vattnet pumpas med ca 200 liter/sekund direkt till städerna vid kusten där det används dels för uppvärmning dels för elproduktion.
 • Álafoss Ullspinneris fabriksbutik där de som önskade kunde handla tröjor, plädar, smycken, garn mm.

Till middagen serverades det fisk i hotellets matsal.

Därmed var islandsresan egentligen avslutad. Återstod bara hemresan som gav upphov till resans enda besvikelse. Planet till Köpenhamn var fyra timmar försenat och det blev en dryg väntan på flygplatsen.

Trots denna något mindre lyckade avslutning på resan var samtliga resenärer mycket nöjda med resan och vad vi fått uppleva under dagarna på Island. Inte minst vår eminent guide och reseledare, Christer, rönte stor uppskattning för hans intressanta berättelser om våra olika besöksmål och om livet på Island och för islänningarna.

Vid pennan: Börje

Bilder: Lars-Göran Klemming