Risker i vardagen

Med syfte att uppmärksamma våra medlemmar på de bedrägerier som kan drabba framförallt äldre var polis, försäkringsbolag och bank inbjudna att informera om vilken typ av bedrägerier som förekommer; vad bör tänka på för att skydda sig; och vad gör man om något händer.

Vill Du läsa mer om denna aktivitet ladda ner nedanstående fil

Bilder

Klicka på Läs mer för att se video filmer!

Avslut på årets promenader

Så har den sista av årets promenader ”Arken till Arken” ägt rum och som traditionen bjuder avslutades året med att föreningen bjöd på glögg och Kafé Duvan på pepparkakor.

Under året har genomförts 33 promenader med sammanlagt drygt 1 000 ”starter”. Ca 50 medlemmar har mer eller mindre regelbundet deltagit i promenaderna. Kerstin Johansson har varit flitigast och deltagit i samtliga promenader.

Vi försöker ha promenaderna så omväxlande som möjligt för de som går den långa sträckan och vi har sammanlagt sex olika rundor (samtliga ca sex km) som vi går såväl medsols som motsols. Vädret har varit oss nådigt och vi har haft mycket få måndagsförmiddagar som inte bjudit på skönt promenadväder.

I samband med att det dracks glögg och åts pepparkakor lottades det ut sammanlagt sex priser bland de 24 medlemmar som deltagit i mer än 75% av årets promenader. Vinnarna var: Yvonne Johansson, Gerd Eriksson, Anette Johansson, Harald Johansson, Mats Jonzon och Inger Svensson.

Text: Börje, Bilder: Börge

Bilder

Besök på Kabe samt Husqvarna Fabriksmuseum

Årets sista studiebesök är nu avslutade. Denna gång var det Kabe Husvagnar och Husqvarna Fabriksmuseum som stod på programmet.

 

Kabe Husvagnar grundades av Kurt Blomqvist i början på 60-talet och det är fortfarande medlemmar i familjen Blomqvist som är största ägare och också mycket aktiva i skötseln av företaget. Från början var det enbart husvagnar som tillverkades men sedan ett 15-tal år tillverkar man också husbilar.

Husvagnar tillverkas i storlek från ca 5 meter upp till 10 meter långa. Som komplement till sina egentillverkade husvagnar är Kabe också Nordenåterförsäljare av Adria husvagnar från Slovenien.

Husbilar tillverkas i en egen fabrik om ca 12 000 kvm och finns i storlekar från 7,4 till 9,1 meter.

 

KABE installerade för några år sedan en ny motoriserad produktionslina och den så kallade Toyota-modellen (5S och ”Lean production”) implementerades i produktionen. Efterhand har denna produktionsmodell även genomförts i husbilsfabriken. Detta har gjort företaget bättre rustade för att snabbt ställa om produktionen då konjunkturen vänder.

 

Kabe är en betydande aktör på den svenska marknaden och har en markandsandel på husvagnar om ca. 40% och på husbilar ca 25%.

 

Husqvarna Museum öppnade den 27 april 1993, och inryms i det hus som fram till 1940-talet var vapenverkstad. Den 14 mars 2005 var det nyinvigning av museet som utökades till 2400 kvadratmeter med ny handikappvänlig entré och foajé samt nya utställningssalar. Husqvarna Museum drivs sedan starten 1993 som ett samarbetsprojekt mellan Huskvarna Hembygdsförening och Husqvarna AB. Huskvarna Hembygdsförening är huvudman och driver verksamheten med stöd från Husqvarna AB som kostnadsfritt tillhandahåller lokaler m.m.

 

Vi fick en mycket uppskattad guidning genom museet. På museet visas ett brett urval av alla de produkter som tillverkats och tillverkas av Huskvarna AB. Bland alla produkterna kan speciellt nämnas vapen för det svenska försvaret som var företagets ursprungliga produkter. Under 1800-talets andra hälft började man tillverka civilprodukter som ett komplement till den alltjämt dominerande militära tillverkningen. De första produkterna var symaskiner samt jaktvapen. Produktionen fortsatte med kaminer, spisar, cyklar, hushållsprodukter, motorcyklar, mopeder och vidare med skogs- och trädgårdsprodukter, såsom motorsågar, röjsågar och gräsklippare. Vapenproduktionen fortsatte parallellt med all denna civila produktion och skulle inte upphörda förrän år 1989!

 

Husqvarnakoncernen är idag världens största tillverkare av utomhusprodukter som motorsågar, trimmare, gräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen är också ledande i Europa inom bevattningsprodukter och är en av de ledande på världsmarknaden inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna.

 

Text o bilder: Börje

CRAZY FOR YOU på Göteborgsoperan den 4 nov 2015

Det var säkert Gershwins musik som lockade så många av Föreningen Aktiva Seniorers medlemmar att vilja följa med till Göteborg och se föreställningen Crazy for you. Det blev full buss och ytterligare en resa den 9 mars 2016.

Crazy for you klassas av Göteborgsoperan som en ”feelgood-musikal”. Här är det musiken, sången, dansen, kostymerna, glittret och glamouren som är behållningen. Grundberättelsen baseras på musikalen Girl crazy från 1930, en musikal som bland annat gjorde Ginger Rogers till en stjärna.

Här en omgjord version med olika Gershwinlåtar. Premiär på Broadway 1992.

Regissören och koreografen Mattias Carlsson säger:

Jag gick på Balettakademin i Göteborg. Lärde mig dansa och steppa och drömmen om att bli musikalartist gick i uppfyllelse. Många år senare såg jag musikalen Crazy for You i London och det var då jag förstod varför jag jobbar med det jag gör. Denna underbara musikal som har allt. Fantastisk musik, underbar sång, galet bra dansnummer och en liten kärlekshistoria på det”

Det handlar om rikemanssonen Bobby Barn från New York, vars högsta dröm är att bli dansstjärna vid teatern. Han skickas på en affärsresa till en liten cowboyhåla i Nevadaöknen och där förälskar han sig i en flicka vars far driver en teater som nu är på dekis.

I fantastiska dansscener ser vi Denny Lekström och Jenny Holmgren gestalta det unga paret.

Några av Skandinaviens absolut bästa steppdansare och musikalartister tillsammans med Göteborgsoperans stora orkester, fantastiska klädskapare och scenografer ger oss en kväll där både öga och öra får sitt lystmäte.

/Mai-Britt