2011

 

Torsdagen den 20 januari klockan 15.00, tid för Afternoon Tea.

 

För första gången ordnade Aktiva Seniorer i Värnamo denna brittiska specialitet i Smyrnakyrkans församlingssal. Intresset var stort därför var lokalen fullsatt till sista plats. Scones, ostar, marmelader, kex, hembakade kakor och frukt fanns på bordet och naturligtvis the av olika smaker. Deltagarna lät sig väl smaka, ja, man till och med ”backade” både en och två gånger. Någon sågs smyga med sig en påse scones hem för ”nattamat”.

 

Inga-lill Leske från Växjö gjorde ett återbesök hos oss och förgyllde eftermiddagen för oss på sitt oefterhärmliga sätt med en nostalgisk tripp från 1950-talet och framåt. Många igenkännande leenden och glada skratt spred sig hos oss när vi fick lyssna till gamla ”godingar” och en och annan historia.

 

/Alvar Gunnarsson

 

För bilder klicka här

 

ÅRSMÖTET 

fredagen den 11 februari 2011 förlöpte utan någon som helst dramatik och skulle kunna rubriceras som ”stilla flyter Don”. Knökfullt var det och åter igen tvingades styrelsen tyvärr konstatera att medlemmar fanns på kölistan. Ingen hade hörsammat ordförandens uppmaning om att komma till mötet fullpumpad med adrenalin och vara lite lagom halvilsken. Enda gången det hettade till var när Erik Josefsson påkallade ordförandens uppmärksamhet genom att kalla honom för Nils. Då härsknade Nils till och förklarade med all önskvärd tydlighet att i så illustra sammanhang som detta är det ”herr ordförande” som gäller och därmed basta! Några motioner hade inte inkommit och som vanligt förekom inga förslag från styrelsen. Alvar Gunnarsson flaggade för den framförliggande golftävlingen och Gösta Toreld visade ett bildspel inför den förestående Ölandsresan. Glädjande nog har medlemsantalet ökat med 139 personer sedan förra årsmötet. Revisorn verkade nöjd och omvalen duggade tätt som varghagel. Enda förändringen i styrelsen var att den – genom ny- och inval av Anna-Lisa Johansson – ökade sin numerär från 7 till 8 personer. Till mötets stora förvåning, hade ordföranden det goda omdömet att tacka såväl sin styrelse som sina arbetsutskott för goda insatser under det gångna verksamhetsåret samtidigt som han erkände att hans egna insatser i första hand inskränkt sig till att ”glassa” omkring i organisationen, att se allmänt seriös ut samt att motta medlemmarnas jubel.

Det koncept för en resa till Kanarieöarna som ordföranden presenterat fick inga applåder och vår ordförande tvingades åter att tömma nederlagets bittra kalk till dess botten.

Årsmötet avslutades med att Carl-Olof Nilsson konstaterade att han under sin yrkesverksamma karriär i princip fotograferat samtliga närvarande eller deras barn. På sitt oefterhärmliga sätt kåserade han sedan om Per och Kersti, som torde utgöra Värnamos 2 mest kända personer. Redan 2003 fick Carl-Olof Värnamo kommuns kulturpris. Nog bör det väl vara dags att han blir historisk och tilldelas ytterligare ett sådant, eller….?

För bilder klicka här

 

Squaredans


Ärtsoppa

 

 

Trevlig vårsupé – trots att prästen inte kom!

 

Fredagskvällen den 20 maj gick vår traditionella vårsupé av stapeln.

 

Denna gång förlagd till den trevlig miljön på Hotell Tre Liljor

 

Ett 70-tal medlemmar fick avnjuta den erkänt goda maten som för dagen bestod av Toast Skagen på Tre Liljors vis, en helstekt (grillad) fläskfilé med murkelsås, grönsaksragu serverad med potatisgratäng. Desserten bestod av färska frukter med vaniljglass. Till detta erbjöds såväl vatten, öl som drycker från ädla druvor.

 

Underhållningen uteblev dock. Prästen som tidigare år gästat oss vid vårsupén kom inte trots löften om så skulle ske dagen före. ”Jag är där kvart i sju” lovade han säkert. Men inte kom han. Vi lovade till och med att hämta honom. ”det behövs inte ” blev svaret ”jag klarar transporten själv”. Under kvällen kom en medlem i telefonkontakt med honom och han blev upplyst om att vi väntade på honom. ”Jag kommer nu” blev svaret. Men han kom inte. Han svek ett löfte! Prästen har nog hoppat över vissa sidor i bibeln.

 

Trots detta ”mässfall” blev det en trevlig kväll med hög ljudnivå och många skratt och goda samtal runt borden.  

 

Alvar Gunnarsson

 

 

Ny succé för FAS-golftävling i Finnveden

2011 års golftävling för Aktiva Seniorer har under tre dagar, den 24 – 26 maj, avgjorts i Finnveden.

Det blev återigen en klar succé trots att vädrets makter inte var nådiga de två första dagarna. Nytt för i år var att tävlingen avgjordes på tre olika golfbanor.

Första etappen genomfördes på Götaströms GK i Skillingaryd. Klubbmedlemmar och personal där hade gjort allt för att vi skulle trivas och få en bra tävling. Vädrets makter kunde de naturligtvis inte tygla så spelarna fick kämpa i blåst och regn. Stekt fläsk och löksås smakade ovanligt bra efter genomförda prövningar. Trots att det var blött ute var det inga sura miner.

Andra dagen, och då måste väl vädret bli bättre. Men tji fick vi spelare. Värnamo GK:s annars så fantastiskt vackra bana var omsluten av töcken och gråa moln som efter hand öppnade sig med kraftigt regn och blåst som tidvis fick orkanstyrka. Nu var väl spelarna missbelåtna? Men icke - alla var på gott humör och resultaten var i många fall väldigt bra.

Alla goda ting är tre sägs det och sista dagens tävling på Isabergs GK inleddes i strålande solsken vilket gladde oss alla. Den välskötta banan inbjöd till bra spel från de flesta, samtidigt som vi kunde njuta av den omgivande vackra naturen, klädd i försommargrönska.

Tävlingen hade i år 95 anmälda. Några återbud kom p.g.a. sjukdom men antalet startande var precis så lagom som man kan önska sig för att den inte skall bli för utdragen och fylld av väntan. Arrangörerna hade dock önskat sig ett större antal spelare från andra orter. Nu kom huvudparten från de båda arrangörsföreningarna. FAS golfspelare som deltog upplevde gemenskapen och kamratskap som som mycket positivt. Träffas och trivas ökar livskvaliteten. Golfen är inte huvudsaken även om den är viktig.

När tävlingen var avklarad delades en diger prissamling ut – alla fick pris -. Segraren i A-klassen Elon Salomonsson, Isaberg, tackade arrangörerna för en väl genomförd tävling. Segraren i B-klassen Tommy Carleborn, Mjölby uttryckte i sitt tal sin uppskattning och beundran för arrangörernas insats. Weine Karlsson, Skövde, inbjöd till nästa års tävling som blir en tvådagars den 23-24 maj med spel i Töreboda och i Skövde.

Av utrymmesskäl kan inte hela resultatlistan återges här utan endast de tio bästa i den sammanlagda tävlingen i varje klass. Tävlingen blev i slutskedet spännande då inte mindre än fem A-klassare hamnade på samma poäng. Resultatet på de sista nio hålen fick vara särskiljande. Slutsegern i B-klassen var däremot klar med 4 poängs övervikt.

Slutet gott allting gott.

Spelande skribent: Alvar Gunnarsson.

Resultat efter 3 tävlingsdagar.

 

A-klassen    
1. Elon Salomonsson Isabergs GK  91 poäng
2. Bengt Gustavsson Isabergs GK 91
3. Stig Johansson Värnamo GK 91
4. Per-Gunnar Risberg Isabergs GK 91
5. Åke Karlsson Värnamo GK 91
6. Lennart Pettersson Värnamo GK 89
7. Heinz Stucker Värnamo GK 88
8. Mats Pettersson Isabergs GK 87
9. Laila Kroon Isabergs GK 87
10 Börje Karlsson Götaströms GK 87
     
B-Klassen    
1. Tommy Carleborn Mjölby GK 97 poäng
2. Sven Lindström Isabergs GK 93
3. Sten-Olof Wennberg Värnamo GK 90
4. Åke Silvander Byxelkrok GK 88
5. Lena Magnusson Värnamo GK 88
6. Maj-Lis Dahlberg Mjölby GK 88
7. Christina Tiljander Värnamo GK 86
8. Monica Södersten Värnamo GK 84
9. Arne Mild Götaström GK 84
10 Bo Magnusson Värnamo GK 84
     

För bilder klicka här 

Prisutdelning

 

Konstrundan


Gökotta

 

Öland - solen och vindarnas ö.

Aktiva Seniorers ölandsresa den 28 – 30 maj 2011

Avresa från Gislaved och Värnamo tidig morgon. 41 förväntansfulla mycket aktiva seniorer såg fram emot 3 dagars resa till Öland med Gösta och Inger Toreld (ölandsinnevånare sedan 25 år) som färdledare.

Vi startade upp med guidning på Sollidens slott med en proffsig guide, Christina Erlandsson, som visade sig bo permanent strax intill slottet. Bland blommor och Blad dök, hör och häpna, kungen och drottningen upp med sin labradorhund i följe. De vinkade igenkännande till vår guide Christina. Efter lunch på Hotell Borgholm följde en intressant guidning av Gösta i Gillberga kalkstensbrott. En plats som kan liknas vid ett mindre Dalhalla. Brytning av kalksten pågår fortfarande. Vandring på orkidéängar med flera olika slags orkidéer som upptäcktes med hjälp av Gösta och Ingers kunskap om växtplats. Övernattning på Bödabadens anläggning med middag och pubkväll med underhållning av pigga bussresenärer.

Dag 2. Besök på fyren Långe Erik och Neptuni åkrar – Ullcentrum med chans att handla och sedan Gärdslösa kyrka med poeten Stagnelius minnessten. Övernattning på Hotel Skansen i Färjestad. First hotell med god mat och toppenstämning infann sig.

Dag 3. Flera stopp på Ottenby kungsgård och konsthall. Lokal guide. Vi fick vidare upplevda Ottenby fågelstation med intressant guidning av ornitolog Christian Cederrot, som är bosatt året runt nära fågelstationen. Han fascinerade oss med sitt kunnande och ”fågelögon”. Han såg allt som inte vi såg. Alvaret fick också ett besök. Denna del av Öland är med sin speciella fauna och geologi placerat på världsarvets lista.

Vi har insupit massor av kunskap tack vare våra duktiga guider, som gav oss mersmak av Öland. Och vi som trodde att vi sett det mesta. Ack vad vi bedrog oss.

Vid pennan Agneta Josefsson.

PS Detta är bara ett axplock av vad vid såg och upplevde under 3 dagar. DS

För bilder klicka här

 

Intressant besök i Forsheda kvarn och industrimuséum.

Ett femtiotal medlemmar besökte den 22 aug. 2011 den vackert belägna   Kvarnagården i Forsheda. Den siste mjölnaren Erik Bernhard Nilssons son Carl-Olof  Nilsson - Mäster Olof kallad - var värd och han berättade för oss på sitt oefterhärmliga sätt om gamla tiders mjölnarverksamhet. Kvarnen förklarades 2005 som kulturhistoriskt värdefull och viktig att bevara för framtiden. Ägare till byggnader och inventarier är Lennart Pettersson, Forshedaverken.

Carl-Olof inte bara berättade om kvarnen utan han startade även den gamla motorn som med remdrift drev kvarnstenarna. Mjölet om än grovt och osiktat sprutade fram från de stora stenarna. Vi fick en inblick i hur kvarnen fungerade och sköttes. Mjölnaryrket var både fysiskt och psykiskt ansträngande. Hela tiden måste tunga säckar lyftas, bäras, släpas och hanteras under arbetsförhållanden som vi idag inte skulle acceptera.

Ägaren Lennart Pettersson guidade oss i industrimuséet och berättade om hur industrin tillkommit. Verksamheten började i Anderstorp och har sitt ursprung i den välbekanta släkten Pettersson där vi kan finna bland annat Levi Pettersson. I Forsheda tillverkas sedan många år tillbaka olika detaljer från järntråd som t.ex. kedjor, märlor och trådringar av de mest skiftande utseende. I muséet kunde vi betrakta sinnrika automatmaskiner konstruerade av fabrikörerna redan i början av 1900-talet. Via en video visades tillverkningsproceduren av div. artiklar. Forshedaverken har idag även en omfattande ytbehandlingsverksamhet.

Efter sakkunnig information avnjöts medtaget fika och vice ordföranden tackade värdarna för ett intressant besök.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

Besök på Stjärneborgs muséer och Åsens By.

Torsdagen den 1 sept. 2011 var det dags för Aktiva Seniorers resa till Aneby kommun och de intressanta besöksmålen Stjärneborg och Åsens By.

Det låg lite dimma över Värnamo när vi äntrade bussen kl 07.30. Vi tog vägen över Vrigstad, Sävsjö, Eksjö och in mot Aneby vid           Blå Grindar. Vid Stalpet åkte vi vidare mot Hullaryd.

Nu hade dimman lättat och när vi var framme vid Stjärneborg sken solen. Här möttes vi av Britt-Marie Forssblad som var i full färd med att torka de daggvåta borden och stolarna så vi kunde inta vår medhavda matsäck i trädgården.

Snart var det dags att ta plats i museet. Vi var över 50 pers så det blev trångt i den lilla salen.

Med humor, enorm kunnighet och berättarglädje gav Britt-Marie oss under en dryg timme en bild av den märklige adelsmannen och ingenjören           Malte Liewen Stierngranat, ”mannen som gjorde vad som föll honom in”. Berättelsen om hans liv och leverne var otroligt fascinerande. Vi besökte naturligtvis även pyramiden gravplatsen för Malte och hans familj- och här fortsatte berättelsen om hans liv och människorna i hans närhet..

Tyvärr har pyramiden varit utsatt för vandalisering och inbrott. Värdeföremål har stulits och för ett tag sedan försökte någon plocka bort den åtråvärda kopparplåten. Man lyckades dock inte få med sig något men skadorna i plåten vittnar om den hänsynslösa förstörelsen.

Vi åkte vidare mot Haurida och den naturskönt belägna golfrestaurangen Viredaholm. Nu smakade det gott med lunch. Härligt att kunna ta kaffe på maten utomhus i solskenet.

Nästa mål var Kulturreservatet Åsens By som omfattar 35 ha och består av 3 gårdar och 17 hus. Christina Hultman och Lennart Andrén tog oss med på en intressant guidad vandring genom byn. Här fick vi se hur en småländsk by kunde se ut kring sekelskiftet. I Teklas hus har tiden stått stilla och utställningen Linneskåpet väckte många minnen hos oss som broderat lakan i vår ungdom. Handelsboden med massor av godsaker var öppen så det shoppades en hel del.

Eftermiddagskaffet tog vi i kaffestugan vid Stalpet i Aneby. Vattenfallet här är 20 m och det högsta i södra Sverige. Här blev det mycket fotografering och en och annan tog sig ner i ravinen. Kaffestugan är egentligen stängd för säsongen men Marina hade öppnat enkom för oss och försåg oss med gott kaffe och nybakade coccosrutor. I hantverksboden finns alster av lokala hantverkare och de trevliga damerna där gjorde ett lotteri som de skickar med oss tillsammans med ett antal vinster. Mycket generöst.

Dags för hemfärd över Lekeryd, Ådalsvägen i Huskvarna och E-4 hem till Värnamo. Under dagen hade vi åkt på många småvägen genom hälften av länets kommuner. Vi färdades tryggt med vår trevlige och duktige chaufför, Roland Johnsson från Ivar Svenssons Buss, vid ratten och vi var alla överens om att vi haft en trevlig, intressant och innehållsrik dag tillsammans, inte minst tack var det fina vädret.

/Mai-Britt

För bilder klicka här

 

Vandring

Tisdagen den 12 september gick Aktiva Seniorers traditionella höstvandring av stapeln. Vädret var inte oss nådiga varför Tomas Green o undertecknad fick upprätta en plan A, B samt C. Detta på grund av "skrämmande" väderleksrapporter samt en vattensjuk terräng.Vid avresan från N. Salutorget, bestämdes att gruppen bestående av 15 deltagare skulle vandra enligt plan B.  Det innebar, att vi startade från "Munkehatt" och gick mot Tofteryds K:a. Efter några kilometer möttes vi av en bred strid bäck som korsade vandringsleden och omöjliggjorde fortsatt vandring. Vi återvände sedan till "Munkehatt" där deltagarna fick njuta av medhavd kaffekorg samt en intressant föreläsning av Tomas om "Munkehatt", vilken är en mötesplats för meditation med ett altare av sten. Vid denna plats strålar, Tofteryd-Hagshult -Svenarums församling samman. 

Egon Hallberg

friskvårdskommittén

För bilder klicka här

 

Kunskap om vindruvor och vin

Medborgarskolans lektionssal var ”knökafull” torsdagen den 20 okt. när vår sommelier Börje Fransson, berättade om ädla druvor och dess safter från olika världsdelar.

Börje som är väldigt kunnig hade mycket att berätta för en spänt lyssnande samling Aktiva Seniorer. Det blev inte bara teori utan deltagarna fick även smaka på det vin Börje hade valt ut för kvällen.

Många fick med sig ett och annat tips inför nästa inköp och kännedom om var druvan växt och under vilka betingelser.

Margareta Hildingsson assisterade med det praktiska.

För bilder klicka här

 

Industribesök hos Proton Lighting i Värnamo

Under oktober månad har Aktiva Seniorer vid två till fällen haft förmånen att göra industribesök hos Proton Lighting eller Exaktor som vi värnamobor bättre känner företaget som.

Företagets Vd Thomas Olsson tog själv emot oss och lotsade oss till sammanträdesrum, där vi bjöds på förmiddagsfika. Thomas ägnade sig en stund åt att presentera företaget och dess verksamhet. 1945 grundades företaget Exaktor i Stockholm. 1957 flyttade det till Värnamo. 1999 förvärvades Exaktor av Proton Group. Företaget Exaktor blev Proton Lighting med varumärket Exaktor. Proton lighting utvecklar, tillverkar och säljer belysning och belysningslösningar i alla dess former för industri, kontor, skola, butik och bostad, mm. Målsättningen för i år är att uppnå en omsättning på 20 miljoner kronor i månaden. Produkterna går i stort sett till den nationella marknaden. 15% är export.

Vid företaget i Värnamo arbetar c:a 125 personer i ljusa och fräscha lokaler. Sjukfrånvaron är låg och målet för 2011 är att inte komma över 3,0 %. Företaget är offensivt och har de senaste 18 månaderna investerat 13 mkr. Vi fick veta ytterligare en del om företagsstrukturen och möjlighet att ställa frågor.

Efter den teoretiska genomgången genomfördes en rundvandring i produktionslokalerna under ledning av Thomas och två medarbetare. På sakkunnigt sätt informerades vi om de olika tillverkningsprocesserna. Vi är imponerade av det fina företaget, dess utveckling och framtidsplaner och gläds åt att de finns i vår stad.

Efter andra besöket framförde Erik Josefsson föreningens tack till Thomas Olsson och företaget för ett intressant studiebesök deras generositet.

Stort tack till Erik som ordnat besöket.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

FAS-sångkör sjöng i Fryele Kyrka.

Tacksägelsedagen den 9 oktober 2011 var sångkören inbjuden att sjunga vid gudstjänsten i Fryele kyrka.

I den med åkrarnas gröda vackert smyckade kyrkan hölls gudstjänst under ledning av prästen Anders Hallberg. Församlingens barngrupp medverkade med sång och gester. FAS-sångkör under ledning av Jan-Evert Magnusson sjöng vackert från koret. Ett instrumentalt stycke utfördes av Jan-Evert och Olle samt en för dagen inlånad pianist.

Efter gudstjänsten inbjöds alla besökare till församlingshemmet där damerna i kyrkans syförening hade dukat upp till ett riktigt kalas med varmrökt lax med tillbehör. Till efterrätt vankades nybakade äppelkakor med vaniljsås och kaffe. Allt förtärdes i gemytlig stämning. Sångkören fick här tillfälle att förgylla söndagseftermiddagen med ett antal sånger.

Det är roligt att sångkören kan glädja våra medmänniskor även utanför vår egen förening.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

Cirka 30 000 svenskar får stroke varje år……..

Varje timma får 3 personer stroke i Sverige……

Detta och mycket annan fakta om sjukdomen Stroke fick de över hundra deltagarna information om vid FAS årliga temadag i Allianskyrkan den 16 november.

Sjuksköterskan Anette Claesson från Strokeenheten vid Värnamo sjukhus höll ett informativt anförande om Stroke. Hon beskrev sjukdomsförloppet och dess varningssignaler och talade särskilt om tydliga tecken på sjukdomen i akutskedet.

Hon underströk angelägenheten av att den som drabbats snabbt kommer under läkarvård.

Anette svarade på frågor som vi hade och rekommenderade oss särskilt att ta del av den kampanj som kallas ”AKUT” och som just nu bedrivs i syfte att få ett snabbt omhändertagande vid stroke.

Efter en stunds kaffepaus i gemytlig atmosfär berättade Reinhold Ask från Strokeföreningen Region Värnamo om sina upplevelser i samband med sin stroke.

Av hans anförande kunde alla förstå att med envishet och mycket träning kan vid stroke förlorade funktioner helt eller delvis i många fall återskapas.

Reinhold poängterade hur viktigt det är med snabba rehabiliterande insatser efter en stroke. Han berättade om de svårigheter som anhöriga och omgivningen ställs inför.

Föreningen tackade Anette och Reinhold för deras intressanta anförande.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

Överraskningar vid FAS julbuffé.

 

Fredagen den 16 dec. 2011 intog 115 Aktiva Seniorer Hotell Scandic i Värnamo för att avnjuta julbuffé.

Efter mingel med glögg och tillbehör gjordes förflyttning till stadens vackraste matsal under julmusik från Jan-Evert och hans orkester. För dagen förstärkt med Stellan Lilja och Nils-Erik Bohlin på bas och trummor. De nya orkestermedlemmarna var en överraskning för många.

Under sedvanlig trevlig samvaro avnjöts julens läckerheter, varvat med musik och sång från orkestern. FAS-sångkören iförda vackra tomtemössor sjöng några julsånger. Det var nästa överraskning.

Tomtefar iförd vederbörlig klädsel kom och deklamerade Victor Rydbergs ”tomten” samt önskade alla en God Jul. Även detta en liten överraskning

Efter dessert med bl.a. ris á la Malta , fruktsallad och kaffe var alla mätta och nöjda.

Som vanligt såldes ett par lotteri med fina vinster som under glam hittade sina innehavare.

Så här i jultider ville hotelldirektören Kåre Johansson vara extra vänlig så han skänkte fyra verkligt uppskattade och värdefulla vinster till ett speciellt lotteri. Kvällens största överraskning.

Ja, det var en trevlig och god inledning på julen.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här