2010

vandring jan.

 

Årsmöte för Föreningen Aktiva Seniorer i Värnamo hölls onsdagen den 10 febr 2010 i Värnamo församlingshem. Glädjande nog var det stor uppslutning till årsmötet. 150 pers hade hörsammat kallelsen. Innan årsmötet öppnas presenterar ordf Nils Bjällsjö den fina ordförandeklubba som föreningen fått mottaga som gåva av Ingegärd Nyhede. Ett stort tack framförs till Ingegärd för den fina gåvan. Vid de sedvanliga förhandlingar omväljs Nils Bjällsjö tilll ordförande och Arne Ekegren  och Ingegärd Nyhede till styrelseledamöter. Kvarvarande ledamöter i styrelsen är Alvar Gunnarsson, Erik Josefsson, Lillemor Kronqvist och Mai-Britt Danielsson.
 
Medborgarskolans representanter Anita Ström och Sofia Wilsson presenterar sig och Medborgarskolans verksamhet. Alvar Gunnarsson informerar om kommande verksamhet under våren-sommaren 2010. Bl a golfdagarna som vi arrangerar tillsammans med FAS i Västbo. Servicekommittén skötte på ett utomordentligt serveringen av härliga frallor och god kaka till kaffet.

För underhållningen svarade vår medlem Gösta Toreld. Nybliven Värnamobo men också Ölandsguide inom natur och kultur och med geologi och historia som intresseområden. Tillsammans med hustrun Inger presenterar han bildspelet "Öland Runt, från Urtid till Nutid. Vi tackar Inger och Gösta för att vi fick ta del av dessa fantastiska bilder och deras stora kunnande om Ölands naturskatter.

      Aktivitet under hösten 2009

 • Tyvärr var vi tvungna att ställa in resan till Karlskrona.
 • Kulturarvet i Marieholm c:a 40 deltagare
 • Kommuneftermiddag i stadshuset, c:a 50 deltagare
 • Munkaleden, Hult - Tolvabron c:a 35 deltagare
 • Äldres hälsa i församlingshemmet c:a 110 deltagare
 • Teaterresa till Operan i Göteborg c:a 45 deltagare
 • Teaterresa till Linneateatern i Växjö, c:a 45 deltagare
 • Julbuffé på Tallnäs c:a 80 deltagare
 • Cykel- och promenader från Arken, 15-20 deltagare vid varje tillfälle.
 • Datakurs för skräckslagna, 12 deltagare
 • Bridge 20 personer

årsmöte

 

Besök på räddningstjänsten 25 februari 2010

Vi var 38 Aktiva seniorer som besökte räddningsstationen i Värnamo.Räddningschef Anders Björk presenterade på ett mycket intressant sätt räddningstjänstens organisation i kommunen och de styrkor som finns. Vid större bränder/olyckor finns samarbete dels med kommunerna i länet (Räddsam F), dels med närliggande kommuner utanför länet. Han informerade om hur många larm och typer utryckningar, som görs per år. Räddningstjänsten har tillsyn av brandsäkerheten i kommunen. Räddningstjänsten håller i flera olika utbildningar som till exempel Säkerhet för äldre, Heta arbeten och information i skolorna. Avslutningsvis visades lokalerna och fordonen.

Arne Ekegren

 

aktiviteter mars


konstrunda

 

Tagels Gård

5 maj 2010 gjorde 30 Aktiva Seniorer från Värnamo ett uppskattat studiebesök på Tagels Gård utanför Moheda.

Gården har anor från 1300-talet och det var när ”Fröken på Tagel” född 1875 avled 1959, som egendomen övergick till Rappe-von Schmiterlöwska Stiftelsen.

Värdinnan Karolina Elmblad visade oss runt i herrgårdsbyggnaden och berättade på ett mycket fänglsande sätt om Adelheid von Schmiterlow och hennes liv på Tagel. Vi gick genom salar med fantastisk konst, tjusiga mattor och unika möbler. Vi fick se linneförråd och titta in i porslinsskåp.

På gården finns en gammal mjöl-och slaktbod som varsamt renoverats. Här kan besökare inta medhavd matsäck och få information om Tagel och den fina naturstigen runt herrgården. Trädgården och omgivningarna är alltid tillgänglig för besökare men för att inte utsätta inventarierna i herrgården för alltför stort slitage, tar man bara emot ett fåtal grupper på år.

Tack till Karin som tipsade mig om detta vackra utflyktsmål.

Mai-Britt Danielsson

Bilder

 

gökotta
vårsupé
Hyltebruk

 

 

Dalarna

 

Lördagen 28/8 åkte 23 aktiva seniorer, inklusive chauffören Ingvar Karlsson, till Dalarna. Vi startade kl 07 och efter en behaglig busstur med fikapaus vid Vida Vättern och lunchpaus på Världshuset Älgen i Kopparberg var vi framme i Falun vid 15-tiden. Hotell Bergmästaren, där vi bodde, serverade oss en god middag och därefter åkte vi till Dalhalla. Kalle Moreus och hans vänner underhöll oss i tre timmar med underbar sång och musik. Kvällen var kall men regnfri. Vi kunde hyra filtar för att hålla värmen. Det blev en sen kväll med välbehövlig sömn i en skön säng.
 
Söndag. Efter frukosten åkte vi till Falu koppargruva och gjorde ett intressant besök nere i gruvan. Guiden "Tjock-Olle" var mycket kunnig och underhållande. Resten av dagen gjorde vi en tur runt Siljan. I Rättvik steg en lokal guide, Sid Jansson, på bussen. De flesta kände igen honom från TV. Han informerade och underhöll hela resan. Besök i Nusnäs där vi tittade på tillverkningen av Dalahästar och hade möjlighet till diverse inköp. I Mora besökte vi Zorn-gården och fick en utomordentlig guidning. Därefter lunch på egen hand i Mora. Kyrkan på Sollerön var nästa plats som vi besökte och där guidade Sid Jansson oss.  Vi fick också höra Sid blåsa näverlur. Tillbaka till Falun och middag på hotellet.
 
Måndagen startade vi med ett besök i Sundborn på Carl Larsson-gården. Vi guidades av Mats, som var mycket kunnig och entusiastisk och själv forskade och föreläste om Carl Larsson. Något försenade startade vi hemresan. Lunchen serverades i Lerbäck, på Lerbäcks teater, där vi också informerades om den lokala teaterföreningens verksamhet. Kaffepaus i Hjo där vi av en mycket vältalig man fick historiken kring  det gamla badhotellet i stadsparken. Mycket nöjda med resan var vi tillbaka i Värnamo vid 20-tiden.
/ Margareta och Lennart.

 

Företagsbesök hos Kinnarps i Skillingaryd och Länspolisens Hundavdelning.

Cirka 30 aktiva seniorer begav sig den 7 sept. 2010 iväg till Skillingaryd för industribesök hos Kinnarps samt polisens hundavdelning..

Vi blev guidade på ett trevligt sätt genom Kinnarps stora och hypermoderna industri och fick se allt från automatiskt styrda truckar till skickliga sömmerskor och snickare som på ett flyhänt sätt framställde allehanda sittmöbler.

Vi imponerades alla över den stora industrin med ljusa och miljövänliga arbetsplatser.

Efter en stärkande kaffetår på Lägerrestaurangen besökte vi polisens hundavdelning på lägerområdet.

Chefen Sten Blomberg informerade sakkunnigt om verksamheten. Två av hans hundförare genomförde en intressant demonstration av vissa arbetssituationer som förekommer i polishundens vardag.

Det är alltid lika fascinerande att se hur dessa väldresserade hundar uppför sig.

Nöjda och glada kunde vi återvända till Värnamo i ett strålande sensommarväder.

Bilder

 

Aktiva Seniorer rädes inte lite duggregn därför mötte en tapper skara upp när Egon Hallberg kallade till Munkaledsvandring den 14 september. Denna gång från Byarum till Tolvabron.

Före vandringen gjordes ett studiebesök i den gamla fina kyrkan i Byarum. Kurt Andersson, Vaggeryd som är ordförande i föreningen Munkaleden guidade vid besöket .

Kyrkan har anor från den tiden då munkarna och nunnorna vistades i Byarum. Pelarna vid den södra ingången till kyrkan sägs vara från munkarnas tid ( se foto).

Med Thomas Green i spetsen genomfördes därefter vandríngen via Gärahov till Tolvabron där medhavt kaffe och smörgås avnjöts.

Nöjda och glada kunde gänget konstatera att vädret varit ganska hyfsat, att kyrkobesöket varit intressant att vandringen varit behaglig och att fikat smakat bra. Nu ser vi fram mot nästa års Munkaledsvandring och hoppas att ännu fler vågar sig ut i naturen även om det förekommer lite livgivande duggregn.

/Alvar

Bilder

 

Ostprovning hos Aktiva Seniorer den 20 september 2010

Vi svenskar äter i genomsnitt 17 kg ost per person och år. Detta och mycket annat om ost och ostframställning fick 55 aktiva seniorer i Värnamo veta när ostmästare Irwing Johansson från Gällstad gästade oss i Smyrnakyrkans församlingssal.

Ostens historia är fascinerande och har en kulturhistoria som sträcker sig långt bak i tiden. Den är en av våra absolut äldsta livsmedel.
Svensk mejerihantering är högteknologisk och kraftigt centraliserad. Samtidigt växer nya gårdsmejerier upp runt om i hela Sverige ofta med kunskap från gårdsmejerier i Europa.

Efter ett mycket intressant anförande var det dags för provsmaskning av ostar från små gårdsmejerier, som:
Texel Färskost från Frillesås i Halland. Brisa Vitmögelost från Mösseberg. Munster Rödkittost från Påverås. Alice hårdost från Umeå. Blåmögelost Boltjhärn från Ånge.

Eftersom ostar saknar sötma matchades de olika ostsorterna med lämpligt sött tillbehör som Honungsbalsamico och sylt.

Efter kaffe med kanelbulle och kaka kunde vi nöjda avsluta en trevlig och lärorik eftermiddag.

/Alvar

Bilder

 

Vinkunskap/vinprovning

Fredagen den 8 oktober klockan 15.00 gick en av Aktiva Seniorers aktiviteter av stapeln. Ämnet var ”vinkunskap”, där även möjlighet till vinprovning ingick.

Det var föreningens medlem Börje Fransson, som på ett förtjänstfullt sätt delade med sig av de stora kunskaper han besitter om vinets historia, dess kvaliteter, förvaring samt lämplighet till olika maträtter.

Börje berättade även om sina besök i Europa, Sydafrika, Australien m.fl. där han vid sina besök träffat vinodlare och fått ta del av hur processen från vinodling till framställning av vinet sker.

Efter en informativ och trevlig presentation gav Börje de arton deltagarna möjlighet att få provsmaka på dels röda viner och dels vita viner. Trots den ringa mängd av vin provsmakningen innehöll, så höjdes temperaturen hos deltagarna och utlöste en del frågeställningar, vilka Börje besvarade på ett lättfattligt sätt.

En önskan vore, att Börje skulle ha tid att köra repris på detta ämne för att ge fler medlemmar möjlighet att få del av hans stora kunskaper.

/Egon Hallberg
deltagare

Bilder

 

Teaterresor med Aktiva Seniorer hösten 2010

Höstens båda teaterresor har gått till Växjö. Det har varit stort intresse för resorna och full buss vid bägge tillfällena.

14 okt besökte vi Regionteatern Blekinge-Kronoberg och såg en lunchföreställning av klassikern DON JUAN av Molière. Före föreställningen åt vi en god trattkantarellsoppa och i pausen blev det kaffe och kaka. Föreställningen var en modern uppsättning med nyskriven musik även om den inleddes med musik ur Mozatz opera med samma namn.. En intressant scenografi och goda skådespelarinsatser bidrog till att det blev en sevärd föreställning.

Lördagen 6 nov var det dags för nästa resa och Linneateaterns premiär av Musicalen Sound of Music. En stor ensemble bestående av både barn och vuxna intog Konserthusets scen. De duktiga skådespelarna både agerade och sjöng med bravur. Vi njöt av de välkända sångerna, den underbara musiken, vacker scenografi och ljussättning och charmades av ”barnen von Trapp”. I pausen smakade det gott med snittar och bubbel. Den 3 tim långa premiärföreställningen slutade förstås med stor blomsterutdelning och tacktal av producenten Leif Sandberg.

Bilder

 

Träslöjd.
Under hösten har en kurs i träslöjd ägt rum i Mossleskolan.
Deltagarna har hafr varierande förkunskaper men under Lars-Erik Frisks
engagerade ledning har alla upplevt kursen som mycket givande.
Producerandet har varit mycket varierande - från reparation av
båtinredning till modellbåtbygge, elementskydd,  brickställ, klädhylla,
svarvning av ljusstakar mm.

Det kommer en ny kurs under våren och den rekommenderas
på det varmaste.
Göran Högsvik

Bilder

 

Onsdagen den 17 november var drygt 120 medlemmar bänkade på Församlingshemmet för att ta del av överläkare Eston Jönssons och hjärtsjuksköterska Hjördis Anderssons visdomsord.

 Med utomordentligt god pedagogik blev vi undervisade om hur vi bör leva för att våra hjärtan ska fortsätta att slå i den takt som gör livet behagligt att leva. I princip samtliga lämnade Församlingshemmet med den absoluta ambitionen att ändra sina levnadsvanor i syfte att få ett friskare och mera innehållsrikt liv.

Dock förekom någon enstaka tjurskalle som inte tänkte ändra sina levnadsvanor, utan avsåg att även fortsättningsvis framleva sitt liv helt i strid med doktorns ordination!

För bilder klicka här

 

Julbuffé i Magasinet

Torsdagen den 10 dec. 2010 kom 85 förväntansfulla och glada aktiva seniorer till magasinet i Värnamo för att avnjuta en julbuffé.
Väl insläppta i lokalen av Arne och Egon vankades glögg av olika styrka och med vederbörliga tillbehör.
Vid slaget kl 15.00 öppnade krögare Josef dörrarna till matsalen och borden togs i besittning till kända jul tonerna från bröderna Karlssons dragspel och gitarr.
Alvar som hade ansvar för aktiviteten hälsade välkommen och bjöd deltagarna att nalkas buffén som sannerligen inte saknade det man är van att hitta på ett traditionellt julbord. Sill i många smaker och former, ägghalvor med räkor, kallskuret, korvar på längden och tvären, rökt och gravad lax och naturligtvis julskinka. Som inte detta vore nog serverades varma rätter som t.ex. prinskorv köttbullar och en makalös god Jansson. En och annan sökte sig till bardisken där flinka damer såg till att fylla de små glasen med lämplig vätska.
Som en avrundning på buffén dracks kaffe med sockersöt struvan.
Mätta och dästa avslutades aktiviteten med information om kommande sammankomster samt dragning av lotterier.

/Alvar

Klicka här för bilder

 

Sammanfattning av Aktiva Seniorers måndagspromenader under hösten 2010.

Under hösten har Friskvårdskommittén genomfört måndagspromenader vid 13 tillfällen under hösten.

Vi har varit 28 deltagare i snitt vid varje promenad.

Måndagen den 13 december ägde höstens sista promenad rum. Damerna i kommittén hade vid Prostsjön anordnat glögg och till det bjöds på pepparkakor, vilka Arken sponsrat föreningen med.

Vid detta tillfälle lottades tre presentkort á 100 kr ut till de 15 deltagare, vilka deltagit vid minst 10 tillfällen.

De tre vinnarna var Maj-Britt Danielsson, Yvonne Lindholm-Andersson samt Gun Hallberg.

Måndagen den 10 januari 2011 återupptas de populära promenaderna.

Friskvårdskommittén vill önska alla deltagare en riktig GOD JUL o GOTT NYTT ÅR.

Egon Hallberg Else-Britt Axelsson Stina Collbo Cenni Frick

För bilder klicka här