2009

 

ÅRSMÖTE för 2008

Måndagen den 19 januari kl 14.0, gick föreningens första årsmöte av stapeln i Smyrnakyrkan. Mötet leddes av Nils Bjällsjö, som med stor tillfredsställelse kunde konstatera att drygt 80 medlemmar hörsammat kallelsen. Under mötet konstaterades bl a att antalet medlemmar utvecklats synnerligen positivt och uppgick vid tillfället till c:a 180 st . Vidare beslöts att medlemsavgiften skulle höjas till 80 kronor fr o m verksamhetsåret 2010. De avgående styrelsemedlemmarna Gunnar Claesson, Cenni Frick och Egon Hallberg avtackades med blommor i anslutning till att mötet avslutades.

Efter kaffepausen tog Inga-Lill Leske från Växjö scenen i sin besittning. Att det inte var första gången framgick med all önskvärd tydlighet. Rubriken för framträdandet var ”50 år med revy & Caba´re”. Att Inga-Lill haft många strängar på sin lyra, gick inte att ta miste på. Kåserierna, historierna och sångerna flödade till åhörarnas stora förnöjsamhet.

 

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

                  upprättad av interimsstyrelsen för Aktiva Seniorer i Värnamo
                  avseende verksamhetsåret  2008-01-23—2008-12-31

 

På uppdrag av Aktiva Seniorers förbundsstyrelse, var 6 personer (även Lillemor Andersson från Medborgarskolan deltog vid sammankomsten) kallade till en informationsträff på Medborgarskolan den 23 januari 2008. Syftet med träffen var att redogöra för föreningens allmänna inriktning och dess strategi. Ordföranden i Aktiva Seniorer i Västbo – Gunvor Johansson – presenterade konceptet och framhöll angelägenheten av att en lokalavdelning även startades i Värnamo.

 

Efter avslutade överläggningar beslöts att introducera en lokalavdelning benämnd Aktiva Seniorer i Värnamo. Vidare beslöts att en interimsstyrelse skulle tillsättas, bestående av de närvarande 6 -  plus ytterligare 3 tidigare tillfrågade personer. Interimsstyrelsen konstituerade sig således:

 

 • ordförande Nils Bjällsjö
 • vice ordförande Alvar Gunnarsson
 • sekreterare Mai-Britt Danielsson
 • kassör Arne Ekegren
 • övrig styrelsemedlem Anders Bergström
 • övrig styrelsemedlem Gunnar Claesson
 • övrig styrelsemedlem Cenni Frick
 • övrig styrelseledamot Egon Hallberg
 • övrig styrelseledamot Erik Josefsson

 

Under verksamhetsåret har  11 st protokollförda styrelsesammanträden genomförts.

Onsdagen den 13 februari kallades (annons i lokalpressen) intressenter till en informationsträff i Smyrnakyrkan. Vid träffen deltog bl a förbundets ordförande Bengt Karlsson. C.a 35 personer infann sig till upptaktsträffen och medlemsansökningar började omgående att strömma in. Vid verksamhetsårets utgång kunde c:a 170 medlemmar noteras i medlemsmatrikeln.

Under verksamhetsåret har följande aktiviteter genomförts.

 

 • promenaden från Arken till Arken via Osudden och med avslutning på Arken har genomförts varje vecka (10 – 15 deltagare)
 • i samarbete med Nordic Club har fysiska aktiviteter utövats (a 15 deltagare)
 • medlemmar har deltagit i QI-Gong (5 deltagare)
 • under 2:a halvåret genomfördes en datakurs (10 deltagare)
 • den 25 mars arrangerades en teaterresa till Jönköping och föreställningen Bärgningen (30 deltagare)
 • den 23 maj avnjöt vi en vårsupé på restaurang Näsudden (25 deltagare)
 • den 26 maj gjordes utflykten Gårdarna runt sjön där Hökhult och Gamla Åminne besöktes (25 deltagare)
 • Gunnar Sibbmark presenterade sitt ”skötebarn” Europakorridoren på Medborgarskolan den 4 september (15 deltagare)
 • under sakkunnig ledning av Tomas Gren, vandrades Munkaledens delsträcka Järnboda – Nydala kloster den 11 september (24 deltagare)
 • premiären av Raskens upplevdes på Huskvarna Teater den 1 oktober (35 deltagare)
 • ”radiodoktorn” Folke Solheim m fl kåserade över ämnet De äldres hälsa i Smyrnakyrkan den 23 oktober (75 deltagare)
 • verksamhetsåret avslutades med en Jullandgång på kaffestugan i Apladalen, där även Bitte Wengert berättade om Jultraditioner (85 deltagare)

 

Till följd av för få anmälningar, tvingades vi inställa resan Utvandrarnas hus i Växjö och hyttsill på Kosta glasbruk.

Medlemmarnas årsavgift har varit 60 kronor.

Föreningens ekonomi är god.

Värnamo i januari månad 2009.

 

                 Nils Bjällsjö Alvar Gunnarsson.
                 Mai-Britt Danielsson  Arne Ekegren
                 Anders Bergström    Gunnar Claesson
                 Cenni Frick   Egon Hallberg

                 Erik Josefsson

 Bilder


 
 

BUSSRESA MED STUDIEBESÖK

Tisdagen den 27 januari kl 9.0 äntrade 39 st medlemmar ”vår” buss, som var destinerad för nordligare latituder. Först besöktes kraftvärmeverket i Torsvik, där 2 st charmerande och ytterst kunniga yngre damer tog hand om oss. Eftersom stor del av det brännbara materialet utgörs av hushållssopor (hur kan dom få den här sk-ten att brinna?), luktade det inte – som dom uttryckte sig – ”smultron” överallt. Under alla omständigheter smakade kaffet och frallan näst intill ”smultron”. Inom parentes kan nämnas att vi hade tur, för påföljande dag brann det icke blott i ugnen, utan även på annat ställe i kraftverket.

Efter all denna vetenskapliga spis, var det hög tid att även tillfredsställa den lekamliga delen. ”Stockmakaren” i Huskvarna var väl rustad för att tillgodose våra behov med näringsriktig utspisning. Mätta och belåtna (ingen ställde krav på att få ”sova middag”), kastade vi oss över Husqvarna Fabriksmuseum. Två ”grå pantrar” tog emot oss och visade prov en otrolig kunskap och entusiasm. Dom orienterade oss sedan bland spisar och andra gjutjärnsprodukter, cyklar, motorcyklar, vapen, motorsågar, symaskiner m m.

Ja, det blev en verklig heldag. Hemma var vi först vid 17-tiden. 

Bilder

 

 

SOLGÅRDEN, BOR

Vi träffades och trivdes

på Solgården i Bor vid Hindsens strand fredagen den 20 mars. Solen sken och de 80 gästerna inställde sig i god tid före kl 18.0.

Efter välkomstdrink med ety åtföljande mingel, lät Alvar Gunnarsson förlåten till matsalen falla på exakt fastställt klockslag. Damerna i vår servicekommitté skötte sig med den äran i såväl kök som matsal. Filé och potatisgratäng med tillbehör serverades.

Så var det dags för Pär Persson att inta scenen. Skrudad som en munk kåserade han på sitt oförlikneliga sätt med humor, värme och allvar om slaveri, girighet och Vasaloppet. Han torde vara ganska ensam om att lyckas med konststycket att få naturliga övergångar mellan de så skilda ämnesområdena. Bifallsyttringarna var minst sagt översvallande!

Som avslutning på måltiden serverades ostkaka – skårad från mitten på småländskt vis – kaffe och en torr kaka.

När sedan vår diskjockey Arne Ekegren spelade upp kramgoa låtar, ja då låg dansgolvet öde och övergivet som Storgatsbacken en måndagskväll. Men hallå, Ni har väl inte börjat att tappa huggtänderna? ”Vår ordförande dansade ju inte heller” påpekar ”vän av ordning”. Helt riktigt han är förvisso ingen Fred Astaire, utan behöver en ”fördansare” för att konstatera om det är foxtrot eller hambo som spelas. Så var det med det….. 

Bilder

 

 

Hos Alfred

 

26 och 30 mars -09 var vi 12 resp 9 Aktiva Seniorer som besökte Alfred Kulling i Långstorp utanför Horda. Alfred bor där sedan 5 år tillbaka med fru och dotter. Familjen kommer från Tyskland där Alfred drev bageri men när han fick mjölallergi var han tvungen att sadla om. I Långstorp har han öppnat Choklad-och Pralintillverkning. All tillverkning är hantverksmässig med förklassiga råvaror.
I familjens vardagsrum drack vi kaffe och provsmakade Alfreds goda praliner och choklad allt medan Alfred berättade om sin tillverkning.
I hans fina "handelsbod" köpte vi sedan godsaker med  hem. Alfred poängterade att allt var färskvaror och skulle konsumeras inom en snar framtid!!! Naturligtvis följer vi hans råd!!!"

 Bilder

 

 

Konstresan till Österlen lördagen den 18 april. 

Konstrundan

Vårsupé
Gökotta
Marieholm
Munkaleden

 

Nytt publikrekord!

C:a 110 personer var vi som besökte Församlingshemmet den 22 oktober, där först länets populäraste läkare - Lars Wangmo - kåserade över ämnet ”de äldres hälsa”. Med tanke på att Lars är ortoped, utgjorde tyngdpunkten i hans föredrag bl a benskörhet. Benvävnader och benstomme byggs i första hand upp genom att gå, gå, gå och åter gå. Puh!! Till yttermera visso lär det aldrig vara för sent att ägna sig åt denna uppbyggnadsfas. Måndagspromenaderna från Arken till Arken torde därför vara ypperliga tillfällen att ägna sig åt detta njutningsmedel.

Efter en för benstommen stärkande kaffepaus, rundade den från Värnamo bördiga men i Stockholm verkande sjuksköterskan Carina Johansson av eftermiddagen med att berätta om sina erfarenheter från Afrika. Där har hon verkat för ”Läkare Utan Gränser” i ett antal länder. Efter hennes dramatiska beskrivningar av levnadsförhållandena där nere, kunde vi samfällt konstatera att vi har det oförskämt bra här hemma i gamla Svedala.

Bilder

 

 

 

Glada Änkan

44 st seniorer var vi som fredagen den 27 november frotterade oss med det vackra folket när Glada Änkan hade sin premiär på Växjö Konserthus.

Franz Lehárs Glada Änkan betraktas av många som operetternas operett.

Förvecklingarna och intrigerna mellan i första hand den bedagade nyblivna änkan Hanna Glawari och den minst sagt levnadsglade greven Danilio är minnesvärda. Med ett stort leende på läpparna lämnade vi föreställningen på senan kväll.

Vem höll då i trådarna vad gäller transporter, biljetter, förtäring m m. Jodå, som vanligt vår kulturguru Mai-Britt Danielsson!

Bilder

 

Julbuffé

_____________________

Bridge

Digitala trappan

 
Datakursen
 
Promenad