Reportage 2011 och tidigare

Senare reportage finns under fliken äldre reportage.

Vill du se i tidsordning så börja längst ner

2011

Överraskningar vid FAS julbuffé.

 

Fredagen den 16 dec. 2011 intog 115 Aktiva Seniorer Hotell Scandic i Värnamo för att avnjuta julbuffé.

Efter mingel med glögg och tillbehör gjordes förflyttning till stadens vackraste matsal under julmusik från Jan-Evert och hans orkester. För dagen förstärkt med Stellan Lilja och Nils-Erik Bohlin på bas och trummor. De nya orkestermedlemmarna var en överraskning för många.

Under sedvanlig trevlig samvaro avnjöts julens läckerheter, varvat med musik och sång från orkestern. FAS-sångkören iförda vackra tomtemössor sjöng några julsånger. Det var nästa överraskning.

Tomtefar iförd vederbörlig klädsel kom och deklamerade Victor Rydbergs ”tomten” samt önskade alla en God Jul. Även detta en liten överraskning

Efter dessert med bl.a. ris á la Malta , fruktsallad och kaffe var alla mätta och nöjda.

Som vanligt såldes ett par lotteri med fina vinster som under glam hittade sina innehavare.

Så här i jultider ville hotelldirektören Kåre Johansson vara extra vänlig så han skänkte fyra verkligt uppskattade och värdefulla vinster till ett speciellt lotteri. Kvällens största överraskning.

Ja, det var en trevlig och god inledning på julen.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

Cirka 30 000 svenskar får stroke varje år……..

Varje timma får 3 personer stroke i Sverige……

Detta och mycket annan fakta om sjukdomen Stroke fick de över hundra deltagarna information om vid FAS årliga temadag i Allianskyrkan den 16 november.

Sjuksköterskan Anette Claesson från Strokeenheten vid Värnamo sjukhus höll ett informativt anförande om Stroke. Hon beskrev sjukdomsförloppet och dess varningssignaler och talade särskilt om tydliga tecken på sjukdomen i akutskedet.

Hon underströk angelägenheten av att den som drabbats snabbt kommer under läkarvård.

Anette svarade på frågor som vi hade och rekommenderade oss särskilt att ta del av den kampanj som kallas ”AKUT” och som just nu bedrivs i syfte att få ett snabbt omhändertagande vid stroke.

Efter en stunds kaffepaus i gemytlig atmosfär berättade Reinhold Ask från Strokeföreningen Region Värnamo om sina upplevelser i samband med sin stroke.

Av hans anförande kunde alla förstå att med envishet och mycket träning kan vid stroke förlorade funktioner helt eller delvis i många fall återskapas.

Reinhold poängterade hur viktigt det är med snabba rehabiliterande insatser efter en stroke. Han berättade om de svårigheter som anhöriga och omgivningen ställs inför.

Föreningen tackade Anette och Reinhold för deras intressanta anförande.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

FAS-sångkör sjöng i Fryele Kyrka.

Tacksägelsedagen den 9 oktober 2011 var sångkören inbjuden att sjunga vid gudstjänsten i Fryele kyrka.

I den med åkrarnas gröda vackert smyckade kyrkan hölls gudstjänst under ledning av prästen Anders Hallberg. Församlingens barngrupp medverkade med sång och gester. FAS-sångkör under ledning av Jan-Evert Magnusson sjöng vackert från koret. Ett instrumentalt stycke utfördes av Jan-Evert och Olle samt en för dagen inlånad pianist.

Efter gudstjänsten inbjöds alla besökare till församlingshemmet där damerna i kyrkans syförening hade dukat upp till ett riktigt kalas med varmrökt lax med tillbehör. Till efterrätt vankades nybakade äppelkakor med vaniljsås och kaffe. Allt förtärdes i gemytlig stämning. Sångkören fick här tillfälle att förgylla söndagseftermiddagen med ett antal sånger.

Det är roligt att sångkören kan glädja våra medmänniskor även utanför vår egen förening.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

Industribesök hos Proton Lighting i Värnamo

Under oktober månad har Aktiva Seniorer vid två till fällen haft förmånen att göra industribesök hos Proton Lighting eller Exaktor som vi värnamobor bättre känner företaget som.

Företagets Vd Thomas Olsson tog själv emot oss och lotsade oss till sammanträdesrum, där vi bjöds på förmiddagsfika. Thomas ägnade sig en stund åt att presentera företaget och dess verksamhet. 1945 grundades företaget Exaktor i Stockholm. 1957 flyttade det till Värnamo. 1999 förvärvades Exaktor av Proton Group. Företaget Exaktor blev Proton Lighting med varumärket Exaktor. Proton lighting utvecklar, tillverkar och säljer belysning och belysningslösningar i alla dess former för industri, kontor, skola, butik och bostad, mm. Målsättningen för i år är att uppnå en omsättning på 20 miljoner kronor i månaden. Produkterna går i stort sett till den nationella marknaden. 15% är export.

Vid företaget i Värnamo arbetar c:a 125 personer i ljusa och fräscha lokaler. Sjukfrånvaron är låg och målet för 2011 är att inte komma över 3,0 %. Företaget är offensivt och har de senaste 18 månaderna investerat 13 mkr. Vi fick veta ytterligare en del om företagsstrukturen och möjlighet att ställa frågor.

Efter den teoretiska genomgången genomfördes en rundvandring i produktionslokalerna under ledning av Thomas och två medarbetare. På sakkunnigt sätt informerades vi om de olika tillverkningsprocesserna. Vi är imponerade av det fina företaget, dess utveckling och framtidsplaner och gläds åt att de finns i vår stad.

Efter andra besöket framförde Erik Josefsson föreningens tack till Thomas Olsson och företaget för ett intressant studiebesök deras generositet.

Stort tack till Erik som ordnat besöket.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

Kunskap om vindruvor och vin

Medborgarskolans lektionssal var ”knökafull” torsdagen den 20 okt. när vår sommelier Börje Fransson, berättade om ädla druvor och dess safter från olika världsdelar.

Börje som är väldigt kunnig hade mycket att berätta för en spänt lyssnande samling Aktiva Seniorer. Det blev inte bara teori utan deltagarna fick även smaka på det vin Börje hade valt ut för kvällen.

Många fick med sig ett och annat tips inför nästa inköp och kännedom om var druvan växt och under vilka betingelser.

Margareta Hildingsson assisterade med det praktiska.

För bilder klicka här

INFO: 

Trivsamt och informativt samråd i Värnamo

Aktiva Seniorer i region sydöst hade samråd den 14 oktober i Värnamo.
Alla föreningar i området utom en hade sänt representanter till träffen.
Förbundsordföranden Ing-Marie Norén och förbundsstyrelseledamöterna
Asta Andersson och Mai-Britt Danielsson deltog.
Efter välkomsthälsning och en orientering om värdorten vidtog en genomgång av föreningarnas verksamhet. Erfarenheter förmedlades och många tips om arrangemang framkom. Ökat samarbete mellan föreningarna diskuterades. Problemområden såsom lokalbrist och kommunikation mellan styrelse, förbundet och medlemmar dryftades.
Angelägenheten av att alla föreningar har hemsida underströks. Likaså att styrelserna uppmanar medlemmarna att kontinuerligt besöka hemsidan, som måste hållas aktuell.
Avslutningsvis konstaterades att vi knappast behöver fler medlemmar utan istället flera föreningar.
Förbundsordföranden rapporterade från de nyligen avhållna ordförande- konferenserna samt informerade om Förbundsstämman 2012 i Sundsvall.

Efter gemensam lunch besöktes Vandalorum ett forum för Konst & Design där eftermiddagskaffe serverades.

/Alvar Gunnarsson

 

 Vandring

Tisdagen den 12 september gick Aktiva Seniorers traditionella höstvandring av stapeln. Vädret var inte oss nådiga varför Tomas Green o undertecknad fick upprätta en plan A, B samt C. Detta på grund av "skrämmande" väderleksrapporter samt en vattensjuk terräng.Vid avresan från N. Salutorget, bestämdes att gruppen bestående av 15 deltagare skulle vandra enligt plan B.  Det innebar, att vi startade från "Munkehatt" och gick mot Tofteryds K:a. Efter några kilometer möttes vi av en bred strid bäck som korsade vandringsleden och omöjliggjorde fortsatt vandring. Vi återvände sedan till "Munkehatt" där deltagarna fick njuta av medhavd kaffekorg samt en intressant föreläsning av Tomas om "Munkehatt", vilken är en mötesplats för meditation med ett altare av sten. Vid denna plats strålar, Tofteryd-Hagshult -Svenarums församling samman. 

Egon Hallberg

friskvårdskommittén

För bilder klicka här

 

Besök på Stjärneborgs muséer och Åsens By.

Torsdagen den 1 sept. 2011 var det dags för Aktiva Seniorers resa till Aneby kommun och de intressanta besöksmålen Stjärneborg och Åsens By.

Det låg lite dimma över Värnamo när vi äntrade bussen kl 07.30. Vi tog vägen över Vrigstad, Sävsjö, Eksjö och in mot Aneby vid           Blå Grindar. Vid Stalpet åkte vi vidare mot Hullaryd.

Nu hade dimman lättat och när vi var framme vid Stjärneborg sken solen. Här möttes vi av Britt-Marie Forssblad som var i full färd med att torka de daggvåta borden och stolarna så vi kunde inta vår medhavda matsäck i trädgården.

Snart var det dags att ta plats i museet. Vi var över 50 pers så det blev trångt i den lilla salen.

Med humor, enorm kunnighet och berättarglädje gav Britt-Marie oss under en dryg timme en bild av den märklige adelsmannen och ingenjören           Malte Liewen Stierngranat, ”mannen som gjorde vad som föll honom in”. Berättelsen om hans liv och leverne var otroligt fascinerande. Vi besökte naturligtvis även pyramiden gravplatsen för Malte och hans familj- och här fortsatte berättelsen om hans liv och människorna i hans närhet..

Tyvärr har pyramiden varit utsatt för vandalisering och inbrott. Värdeföremål har stulits och för ett tag sedan försökte någon plocka bort den åtråvärda kopparplåten. Man lyckades dock inte få med sig något men skadorna i plåten vittnar om den hänsynslösa förstörelsen.

Vi åkte vidare mot Haurida och den naturskönt belägna golfrestaurangen Viredaholm. Nu smakade det gott med lunch. Härligt att kunna ta kaffe på maten utomhus i solskenet.

Nästa mål var Kulturreservatet Åsens By som omfattar 35 ha och består av 3 gårdar och 17 hus. Christina Hultman och Lennart Andrén tog oss med på en intressant guidad vandring genom byn. Här fick vi se hur en småländsk by kunde se ut kring sekelskiftet. I Teklas hus har tiden stått stilla och utställningen Linneskåpet väckte många minnen hos oss som broderat lakan i vår ungdom. Handelsboden med massor av godsaker var öppen så det shoppades en hel del.

Eftermiddagskaffet tog vi i kaffestugan vid Stalpet i Aneby. Vattenfallet här är 20 m och det högsta i södra Sverige. Här blev det mycket fotografering och en och annan tog sig ner i ravinen. Kaffestugan är egentligen stängd för säsongen men Marina hade öppnat enkom för oss och försåg oss med gott kaffe och nybakade coccosrutor. I hantverksboden finns alster av lokala hantverkare och de trevliga damerna där gjorde ett lotteri som de skickar med oss tillsammans med ett antal vinster. Mycket generöst.

Dags för hemfärd över Lekeryd, Ådalsvägen i Huskvarna och E-4 hem till Värnamo. Under dagen hade vi åkt på många småvägen genom hälften av länets kommuner. Vi färdades tryggt med vår trevlige och duktige chaufför, Roland Johnsson från Ivar Svenssons Buss, vid ratten och vi var alla överens om att vi haft en trevlig, intressant och innehållsrik dag tillsammans, inte minst tack var det fina vädret.

/Mai-Britt

För bilder klicka här

 

Intressant besök i Forsheda kvarn och industrimuséum.

Ett femtiotal medlemmar besökte den 22 aug. 2011 den vackert belägna   Kvarnagården i Forsheda. Den siste mjölnaren Erik Bernhard Nilssons son Carl-Olof  Nilsson - Mäster Olof kallad - var värd och han berättade för oss på sitt oefterhärmliga sätt om gamla tiders mjölnarverksamhet. Kvarnen förklarades 2005 som kulturhistoriskt värdefull och viktig att bevara för framtiden. Ägare till byggnader och inventarier är Lennart Pettersson, Forshedaverken.

Carl-Olof inte bara berättade om kvarnen utan han startade även den gamla motorn som med remdrift drev kvarnstenarna. Mjölet om än grovt och osiktat sprutade fram från de stora stenarna. Vi fick en inblick i hur kvarnen fungerade och sköttes. Mjölnaryrket var både fysiskt och psykiskt ansträngande. Hela tiden måste tunga säckar lyftas, bäras, släpas och hanteras under arbetsförhållanden som vi idag inte skulle acceptera.

Ägaren Lennart Pettersson guidade oss i industrimuséet och berättade om hur industrin tillkommit. Verksamheten började i Anderstorp och har sitt ursprung i den välbekanta släkten Pettersson där vi kan finna bland annat Levi Pettersson. I Forsheda tillverkas sedan många år tillbaka olika detaljer från järntråd som t.ex. kedjor, märlor och trådringar av de mest skiftande utseende. I muséet kunde vi betrakta sinnrika automatmaskiner konstruerade av fabrikörerna redan i början av 1900-talet. Via en video visades tillverkningsproceduren av div. artiklar. Forshedaverken har idag även en omfattande ytbehandlingsverksamhet.

Efter sakkunnig information avnjöts medtaget fika och vice ordföranden tackade värdarna för ett intressant besök.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här

 

Öland - solen och vindarnas ö.

Aktiva Seniorers ölandsresa den 28 – 30 maj 2011

Avresa från Gislaved och Värnamo tidig morgon. 41 förväntansfulla mycket aktiva seniorer såg fram emot 3 dagars resa till Öland med Gösta och Inger Toreld (ölandsinnevånare sedan 25 år) som färdledare.

Vi startade upp med guidning på Sollidens slott med en proffsig guide, Christina Erlandsson, som visade sig bo permanent strax intill slottet. Bland blommor och Blad dök, hör och häpna, kungen och drottningen upp med sin labradorhund i följe. De vinkade igenkännande till vår guide Christina. Efter lunch på Hotell Borgholm följde en intressant guidning av Gösta i Gillberga kalkstensbrott. En plats som kan liknas vid ett mindre Dalhalla. Brytning av kalksten pågår fortfarande. Vandring på orkidéängar med flera olika slags orkidéer som upptäcktes med hjälp av Gösta och Ingers kunskap om växtplats. Övernattning på Bödabadens anläggning med middag och pubkväll med underhållning av pigga bussresenärer.

Dag 2. Besök på fyren Långe Erik och Neptuni åkrar – Ullcentrum med chans att handla och sedan Gärdslösa kyrka med poeten Stagnelius minnessten. Övernattning på Hotel Skansen i Färjestad. First hotell med god mat och toppenstämning infann sig.

Dag 3. Flera stopp på Ottenby kungsgård och konsthall. Lokal guide. Vi fick vidare upplevda Ottenby fågelstation med intressant guidning av ornitolog Christian Cederrot, som är bosatt året runt nära fågelstationen. Han fascinerade oss med sitt kunnande och ”fågelögon”. Han såg allt som inte vi såg. Alvaret fick också ett besök. Denna del av Öland är med sin speciella fauna och geologi placerat på världsarvets lista.

Vi har insupit massor av kunskap tack vare våra duktiga guider, som gav oss mersmak av Öland. Och vi som trodde att vi sett det mesta. Ack vad vi bedrog oss.

Vid pennan Agneta Josefsson.

PS Detta är bara ett axplock av vad vid såg och upplevde under 3 dagar. DS

För bilder klicka här

 

Ny succé för FAS-golftävling i Finnveden

2011 års golftävling för Aktiva Seniorer har under tre dagar, den 24 – 26 maj, avgjorts i Finnveden.

Det blev återigen en klar succé trots att vädrets makter inte var nådiga de två första dagarna. Nytt för i år var att tävlingen avgjordes på tre olika golfbanor.

Första etappen genomfördes på Götaströms GK i Skillingaryd. Klubbmedlemmar och personal där hade gjort allt för att vi skulle trivas och få en bra tävling. Vädrets makter kunde de naturligtvis inte tygla så spelarna fick kämpa i blåst och regn. Stekt fläsk och löksås smakade ovanligt bra efter genomförda prövningar. Trots att det var blött ute var det inga sura miner.

Andra dagen, och då måste väl vädret bli bättre. Men tji fick vi spelare. Värnamo GK:s annars så fantastiskt vackra bana var omsluten av töcken och gråa moln som efter hand öppnade sig med kraftigt regn och blåst som tidvis fick orkanstyrka. Nu var väl spelarna missbelåtna? Men icke - alla var på gott humör och resultaten var i många fall väldigt bra.

Alla goda ting är tre sägs det och sista dagens tävling på Isabergs GK inleddes i strålande solsken vilket gladde oss alla. Den välskötta banan inbjöd till bra spel från de flesta, samtidigt som vi kunde njuta av den omgivande vackra naturen, klädd i försommargrönska.

Tävlingen hade i år 95 anmälda. Några återbud kom p.g.a. sjukdom men antalet startande var precis så lagom som man kan önska sig för att den inte skall bli för utdragen och fylld av väntan. Arrangörerna hade dock önskat sig ett större antal spelare från andra orter. Nu kom huvudparten från de båda arrangörsföreningarna. FAS golfspelare som deltog upplevde gemenskapen och kamratskap som som mycket positivt. Träffas och trivas ökar livskvaliteten. Golfen är inte huvudsaken även om den är viktig.

När tävlingen var avklarad delades en diger prissamling ut – alla fick pris -. Segraren i A-klassen Elon Salomonsson, Isaberg, tackade arrangörerna för en väl genomförd tävling. Segraren i B-klassen Tommy Carleborn, Mjölby uttryckte i sitt tal sin uppskattning och beundran för arrangörernas insats. Weine Karlsson, Skövde, inbjöd till nästa års tävling som blir en tvådagars den 23-24 maj med spel i Töreboda och i Skövde.

Av utrymmesskäl kan inte hela resultatlistan återges här utan endast de tio bästa i den sammanlagda tävlingen i varje klass. Tävlingen blev i slutskedet spännande då inte mindre än fem A-klassare hamnade på samma poäng. Resultatet på de sista nio hålen fick vara särskiljande. Slutsegern i B-klassen var däremot klar med 4 poängs övervikt.

Slutet gott allting gott.

Spelande skribent: Alvar Gunnarsson.

Resultat efter 3 tävlingsdagar.

 

A-klassen    
1. Elon Salomonsson Isabergs GK  91 poäng
2. Bengt Gustavsson Isabergs GK 91
3. Stig Johansson Värnamo GK 91
4. Per-Gunnar Risberg Isabergs GK 91
5. Åke Karlsson Värnamo GK 91
6. Lennart Pettersson Värnamo GK 89
7. Heinz Stucker Värnamo GK 88
8. Mats Pettersson Isabergs GK 87
9. Laila Kroon Isabergs GK 87
10 Börje Karlsson Götaströms GK 87
     
B-Klassen    
1. Tommy Carleborn Mjölby GK 97 poäng
2. Sven Lindström Isabergs GK 93
3. Sten-Olof Wennberg Värnamo GK 90
4. Åke Silvander Byxelkrok GK 88
5. Lena Magnusson Värnamo GK 88
6. Maj-Lis Dahlberg Mjölby GK 88
7. Christina Tiljander Värnamo GK 86
8. Monica Södersten Värnamo GK 84
9. Arne Mild Götaström GK 84
10 Bo Magnusson Värnamo GK 84
     

För bilder klicka här 

Prisutdelning

 

 

Trevlig vårsupé – trots att prästen inte kom!

Fredagskvällen den 20 maj gick vår traditionella vårsupé av stapeln.

Denna gång förlagd till den trevlig miljön på Hotell Tre Liljor

Ett 70-tal medlemmar fick avnjuta den erkänt goda maten som för dagen bestod av Toast Skagen på Tre Liljors vis, en helstekt (grillad) fläskfilé med murkelsås, grönsaksragu serverad med potatisgratäng. Desserten bestod av färska frukter med vaniljglass. Till detta erbjöds såväl vatten, öl som drycker från ädla druvor.

Underhållningen uteblev dock. Prästen som tidigare år gästat oss vid vårsupén kom inte trots löften om så skulle ske dagen före. ”Jag är där kvart i sju” lovade han säkert. Men inte kom han. Vi lovade till och med att hämta honom. ”det behövs inte ” blev svaret ”jag klarar transporten själv”. Under kvällen kom en medlem i telefonkontakt med honom och han blev upplyst om att vi väntade på honom. ”Jag kommer nu” blev svaret. Men han kom inte. Han svek ett löfte! Prästen har nog hoppat över vissa sidor i bibeln.

Trots detta ”mässfall” blev det en trevlig kväll med hög ljudnivå och många skratt och goda samtal runt borden.  

Alvar Gunnarsson

 

 

ÅRSMÖTET 

fredagen den 11 februari 2011 förlöpte utan någon som helst dramatik och skulle kunna rubriceras som ”stilla flyter Don”. Knökfullt var det och åter igen tvingades styrelsen tyvärr konstatera att medlemmar fanns på kölistan. Ingen hade hörsammat ordförandens uppmaning om att komma till mötet fullpumpad med adrenalin och vara lite lagom halvilsken. Enda gången det hettade till var när Erik Josefsson påkallade ordförandens uppmärksamhet genom att kalla honom för Nils. Då härsknade Nils till och förklarade med all önskvärd tydlighet att i så illustra sammanhang som detta är det ”herr ordförande” som gäller och därmed basta! Några motioner hade inte inkommit och som vanligt förekom inga förslag från styrelsen. Alvar Gunnarsson flaggade för den framförliggande golftävlingen och Gösta Toreld visade ett bildspel inför den förestående Ölandsresan. Glädjande nog har medlemsantalet ökat med 139 personer sedan förra årsmötet. Revisorn verkade nöjd och omvalen duggade tätt som varghagel. Enda förändringen i styrelsen var att den – genom ny- och inval av Anna-Lisa Johansson – ökade sin numerär från 7 till 8 personer. Till mötets stora förvåning, hade ordföranden det goda omdömet att tacka såväl sin styrelse som sina arbetsutskott för goda insatser under det gångna verksamhetsåret samtidigt som han erkände att hans egna insatser i första hand inskränkt sig till att ”glassa” omkring i organisationen, att se allmänt seriös ut samt att motta medlemmarnas jubel.

Det koncept för en resa till Kanarieöarna som ordföranden presenterat fick inga applåder och vår ordförande tvingades åter att tömma nederlagets bittra kalk till dess botten.

Årsmötet avslutades med att Carl-Olof Nilsson konstaterade att han under sin yrkesverksamma karriär i princip fotograferat samtliga närvarande eller deras barn. På sitt oefterhärmliga sätt kåserade han sedan om Per och Kersti, som torde utgöra Värnamos 2 mest kända personer. Redan 2003 fick Carl-Olof Värnamo kommuns kulturpris. Nog bör det väl vara dags att han blir historisk och tilldelas ytterligare ett sådant, eller….?

För bilder klicka här

 

Torsdagen den 20 januari klockan 15.00, tid för Afternoon Tea.

För första gången ordnade Aktiva Seniorer i Värnamo denna brittiska specialitet i Smyrnakyrkans församlingssal. Intresset var stort därför var lokalen fullsatt till sista plats. Scones, ostar, marmelader, kex, hembakade kakor och frukt fanns på bordet och naturligtvis the av olika smaker. Deltagarna lät sig väl smaka, ja, man till och med ”backade” både en och två gånger. Någon sågs smyga med sig en påse scones hem för ”nattamat”.

Inga-lill Leske från Växjö gjorde ett återbesök hos oss och förgyllde eftermiddagen för oss på sitt oefterhärmliga sätt med en nostalgisk tripp från 1950-talet och framåt. Många igenkännande leenden och glada skratt spred sig hos oss när vi fick lyssna till gamla ”godingar” och en och annan historia.

/Alvar Gunnarsson

För bilder klicka här


Sammanfattning av Aktiva Seniorers måndagspromenader under hösten 2010.

Under hösten har Friskvårdskommittén genomfört måndagspromenader vid 13 tillfällen under hösten.

Vi har varit 28 deltagare i snitt vid varje promenad.

Måndagen den 13 december ägde höstens sista promenad rum. Damerna i kommittén hade vid Prostsjön anordnat glögg och till det bjöds på pepparkakor, vilka Arken sponsrat föreningen med.

Vid detta tillfälle lottades tre presentkort á 100 kr ut till de 15 deltagare, vilka deltagit vid minst 10 tillfällen.

De tre vinnarna var Maj-Britt Danielsson, Yvonne Lindholm-Andersson samt Gun Hallberg.

Måndagen den 10 januari 2011 återupptas de populära promenaderna.

Friskvårdskommittén vill önska alla deltagare en riktig GOD JUL o GOTT NYTT ÅR.

Egon Hallberg Else-Britt Axelsson Stina Collbo Cenni Frick

För bilder klicka här

 

2010

Julbuffé i Magasinet

Torsdagen den 10 dec. 2010 kom 85 förväntansfulla och glada aktiva seniorer till magasinet i Värnamo för att avnjuta en julbuffé.
Väl insläppta i lokalen av Arne och Egon vankades glögg av olika styrka och med vederbörliga tillbehör.
Vid slaget kl 15.00 öppnade krögare Josef dörrarna till matsalen och borden togs i besittning till kända jul tonerna från bröderna Karlssons dragspel och gitarr.
Alvar som hade ansvar för aktiviteten hälsade välkommen och bjöd deltagarna att nalkas buffén som sannerligen inte saknade det man är van att hitta på ett traditionellt julbord. Sill i många smaker och former, ägghalvor med räkor, kallskuret, korvar på längden och tvären, rökt och gravad lax och naturligtvis julskinka. Som inte detta vore nog serverades varma rätter som t.ex. prinskorv köttbullar och en makalös god Jansson. En och annan sökte sig till bardisken där flinka damer såg till att fylla de små glasen med lämplig vätska.
Som en avrundning på buffén dracks kaffe med sockersöt struvan.
Mätta och dästa avslutades aktiviteten med information om kommande sammankomster samt dragning av lotterier.

/Alvar

Klicka här för bilder

Onsdagen den 17 november var drygt 120 medlemmar bänkade på Församlingshemmet för att ta del av överläkare Eston Jönssons och hjärtsjuksköterska Hjördis Anderssons visdomsord.

 Med utomordentligt god pedagogik blev vi undervisade om hur vi bör leva för att våra hjärtan ska fortsätta att slå i den takt som gör livet behagligt att leva. I princip samtliga lämnade Församlingshemmet med den absoluta ambitionen att ändra sina levnadsvanor i syfte att få ett friskare och mera innehållsrikt liv.

Dock förekom någon enstaka tjurskalle som inte tänkte ändra sina levnadsvanor, utan avsåg att även fortsättningsvis framleva sitt liv helt i strid med doktorns ordination!

För bilder klicka här

Träslöjd.
Under hösten har en kurs i träslöjd ägt rum i Mossleskolan.
Deltagarna har hafr varierande förkunskaper men under Lars-Erik Frisks
engagerade ledning har alla upplevt kursen som mycket givande.
Producerandet har varit mycket varierande - från reparation av
båtinredning till modellbåtbygge, elementskydd,  brickställ, klädhylla,
svarvning av ljusstakar mm.

Det kommer en ny kurs under våren och den rekommenderas
på det varmaste.
Göran Högsvik

 

Teaterresor med Aktiva Seniorer hösten 2010

Höstens båda teaterresor har gått till Växjö. Det har varit stort intresse för resorna och full buss vid bägge tillfällena.

14 okt besökte vi Regionteatern Blekinge-Kronoberg och såg en lunchföreställning av klassikern DON JUAN av Molière. Före föreställningen åt vi en god trattkantarellsoppa och i pausen blev det kaffe och kaka. Föreställningen var en modern uppsättning med nyskriven musik även om den inleddes med musik ur Mozatz opera med samma namn.. En intressant scenografi och goda skådespelarinsatser bidrog till att det blev en sevärd föreställning.

Lördagen 6 nov var det dags för nästa resa och Linneateaterns premiär av Musicalen Sound of Music. En stor ensemble bestående av både barn och vuxna intog Konserthusets scen. De duktiga skådespelarna både agerade och sjöng med bravur. Vi njöt av de välkända sångerna, den underbara musiken, vacker scenografi och ljussättning och charmades av ”barnen von Trapp”. I pausen smakade det gott med snittar och bubbel. Den 3 tim långa premiärföreställningen slutade förstås med stor blomsterutdelning och tacktal av producenten Leif Sandberg.

För bilder klicka här

 

Vinkunskap/vinprovning

Fredagen den 8 oktober klockan 15.00 gick en av Aktiva Seniorers aktiviteter av stapeln. Ämnet var ”vinkunskap”, där även möjlighet till vinprovning ingick.

Det var föreningens medlem Börje Fransson, som på ett förtjänstfullt sätt delade med sig av de stora kunskaper han besitter om vinets historia, dess kvaliteter, förvaring samt lämplighet till olika maträtter.

Börje berättade även om sina besök i Europa, Sydafrika, Australien m.fl. där han vid sina besök träffat vinodlare och fått ta del av hur processen från vinodling till framställning av vinet sker.

Efter en informativ och trevlig presentation gav Börje de arton deltagarna möjlighet att få provsmaka på dels röda viner och dels vita viner. Trots den ringa mängd av vin provsmakningen innehöll, så höjdes temperaturen hos deltagarna och utlöste en del frågeställningar, vilka Börje besvarade på ett lättfattligt sätt.

En önskan vore, att Börje skulle ha tid att köra repris på detta ämne för att ge fler medlemmar möjlighet att få del av hans stora kunskaper.

/Egon Hallberg
deltagare

 

Ostprovning hos Aktiva Seniorer den 20 september 2010

Vi svenskar äter i genomsnitt 17 kg ost per person och år. Detta och mycket annat om ost och ostframställning fick 55 aktiva seniorer i Värnamo veta när ostmästare Irwing Johansson från Gällstad gästade oss i Smyrnakyrkans församlingssal.

Ostens historia är fascinerande och har en kulturhistoria som sträcker sig långt bak i tiden. Den är en av våra absolut äldsta livsmedel.
Svensk mejerihantering är högteknologisk och kraftigt centraliserad. Samtidigt växer nya gårdsmejerier upp runt om i hela Sverige ofta med kunskap från gårdsmejerier i Europa.

Efter ett mycket intressant anförande var det dags för provsmaskning av ostar från små gårdsmejerier, som:
Texel Färskost från Frillesås i Halland. Brisa Vitmögelost från Mösseberg. Munster Rödkittost från Påverås. Alice hårdost från Umeå. Blåmögelost Boltjhärn från Ånge.

Eftersom ostar saknar sötma matchades de olika ostsorterna med lämpligt sött tillbehör som Honungsbalsamico och sylt.

Efter kaffe med kanelbulle och kaka kunde vi nöjda avsluta en trevlig och lärorik eftermiddag.

/Alvar

 

Aktiva Seniorer rädes inte lite duggregn därför mötte en tapper skara upp när Egon Hallberg kallade till Munkaledsvandring den 14 september. Denna gång från Byarum till Tolvabron.

Före vandringen gjordes ett studiebesök i den gamla fina kyrkan i Byarum. Kurt Andersson, Vaggeryd som är ordförande i föreningen Munkaleden guidade vid besöket .

Kyrkan har anor från den tiden då munkarna och nunnorna vistades i Byarum. Pelarna vid den södra ingången till kyrkan sägs vara från munkarnas tid ( se foto).

Med Thomas Green i spetsen genomfördes därefter vandríngen via Gärahov till Tolvabron där medhavt kaffe och smörgås avnjöts.

Nöjda och glada kunde gänget konstatera att vädret varit ganska hyfsat, att kyrkobesöket varit intressant att vandringen varit behaglig och att fikat smakat bra. Nu ser vi fram mot nästa års Munkaledsvandring och hoppas att ännu fler vågar sig ut i naturen även om det förekommer lite livgivande duggregn.

/Alvar

 

Företagsbesök hos Kinnarps i Skillingaryd och Länspolisens Hundavdelning.

Cirka 30 aktiva seniorer begav sig den 7 sept. 2010 iväg till Skillingaryd för industribesök hos Kinnarps samt polisens hundavdelning..

Vi blev guidade på ett trevligt sätt genom Kinnarps stora och hypermoderna industri och fick se allt från automatiskt styrda truckar till skickliga sömmerskor och snickare som på ett flyhänt sätt framställde allehanda sittmöbler.

Vi imponerades alla över den stora industrin med ljusa och miljövänliga arbetsplatser.

Efter en stärkande kaffetår på Lägerrestaurangen besökte vi polisens hundavdelning på lägerområdet.

Chefen Sten Blomberg informerade sakkunnigt om verksamheten. Två av hans hundförare genomförde en intressant demonstration av vissa arbetssituationer som förekommer i polishundens vardag.

Det är alltid lika fascinerande att se hur dessa väldresserade hundar uppför sig.

Nöjda och glada kunde vi återvända till Värnamo i ett strålande sensommarväder.

 

Dalarna

Lördagen 28/8 åkte 23 aktiva seniorer, inklusive chauffören Ingvar Karlsson, till Dalarna. Vi startade kl 07 och efter en behaglig busstur med fikapaus vid Vida Vättern och lunchpaus på Världshuset Älgen i Kopparberg var vi framme i Falun vid 15-tiden. Hotell Bergmästaren, där vi bodde, serverade oss en god middag och därefter åkte vi till Dalhalla. Kalle Moreus och hans vänner underhöll oss i tre timmar med underbar sång och musik. Kvällen var kall men regnfri. Vi kunde hyra filtar för att hålla värmen. Det blev en sen kväll med välbehövlig sömn i en skön säng.
 
Söndag. Efter frukosten åkte vi till Falu koppargruva och gjorde ett intressant besök nere i gruvan. Guiden "Tjock-Olle" var mycket kunnig och underhållande. Resten av dagen gjorde vi en tur runt Siljan. I Rättvik steg en lokal guide, Sid Jansson, på bussen. De flesta kände igen honom från TV. Han informerade och underhöll hela resan. Besök i Nusnäs där vi tittade på tillverkningen av Dalahästar och hade möjlighet till diverse inköp. I Mora besökte vi Zorn-gården och fick en utomordentlig guidning. Därefter lunch på egen hand i Mora. Kyrkan på Sollerön var nästa plats som vi besökte och där guidade Sid Jansson oss.  Vi fick också höra Sid blåsa näverlur. Tillbaka till Falun och middag på hotellet.
 
Måndagen startade vi med ett besök i Sundborn på Carl Larsson-gården. Vi guidades av Mats, som var mycket kunnig och entusiastisk och själv forskade och föreläste om Carl Larsson. Något försenade startade vi hemresan. Lunchen serverades i Lerbäck, på Lerbäcks teater, där vi också informerades om den lokala teaterföreningens verksamhet. Kaffepaus i Hjo där vi av en mycket vältalig man fick historiken kring  det gamla badhotellet i stadsparken. Mycket nöjda med resan var vi tillbaka i Värnamo vid 20-tiden.
/ Margareta och Lennart.

 

Tagels Gård

5 maj 2010 gjorde 30 Aktiva Seniorer från Värnamo ett uppskattat studiebesök på Tagels Gård utanför Moheda.

Gården har anor från 1300-talet och det var när ”Fröken på Tagel” född 1875 avled 1959, som egendomen övergick till Rappe-von Schmiterlöwska Stiftelsen.

Värdinnan Karolina Elmblad visade oss runt i herrgårdsbyggnaden och berättade på ett mycket fänglsande sätt om Adelheid von Schmiterlow och hennes liv på Tagel. Vi gick genom salar med fantastisk konst, tjusiga mattor och unika möbler. Vi fick se linneförråd och titta in i porslinsskåp.

På gården finns en gammal mjöl-och slaktbod som varsamt renoverats. Här kan besökare inta medhavd matsäck och få information om Tagel och den fina naturstigen runt herrgården. Trädgården och omgivningarna är alltid tillgänglig för besökare men för att inte utsätta inventarierna i herrgården för alltför stort slitage, tar man bara emot ett fåtal grupper på år.

Tack till Karin som tipsade mig om detta vackra utflyktsmål.

Mai-Britt Danielsson

 

Besök på räddningstjänsten 25 februari 2010

Vi var 38 Aktiva seniorer som besökte räddningsstationen i Värnamo.Räddningschef Anders Björk presenterade på ett mycket intressant sätt räddningstjänstens organisation i kommunen och de styrkor som finns. Vid större bränder/olyckor finns samarbete dels med kommunerna i länet (Räddsam F), dels med närliggande kommuner utanför länet. Han informerade om hur många larm och typer utryckningar, som görs per år. Räddningstjänsten har tillsyn av brandsäkerheten i kommunen. Räddningstjänsten håller i flera olika utbildningar som till exempel Säkerhet för äldre, Heta arbeten och information i skolorna. Avslutningsvis visades lokalerna och fordonen.

Arne Ekegren

 

Årsmöte för Föreningen Aktiva Seniorer i Värnamo hölls onsdagen den 10 febr 2010 i Värnamo församlingshem. Glädjande nog var det stor uppslutning till årsmötet. 150 pers hade hörsammat kallelsen. Innan årsmötet öppnas presenterar ordf Nils Bjällsjö den fina ordförandeklubba som föreningen fått mottaga som gåva av Ingegärd Nyhede. Ett stort tack framförs till Ingegärd för den fina gåvan. Vid de sedvanliga förhandlingar omväljs Nils Bjällsjö tilll ordförande och Arne Ekegren  och Ingegärd Nyhede till styrelseledamöter. Kvarvarande ledamöter i styrelsen är Alvar Gunnarsson, Erik Josefsson, Lillemor Kronqvist och Mai-Britt Danielsson.
 
Medborgarskolans representanter Anita Ström och Sofia Wilsson presenterar sig och Medborgarskolans verksamhet. Alvar Gunnarsson informerar om kommande verksamhet under våren-sommaren 2010. Bl a golfdagarna som vi arrangerar tillsammans med FAS i Västbo. Servicekommittén skötte på ett utomordentligt serveringen av härliga frallor och god kaka till kaffet.

För underhållningen svarade vår medlem Gösta Toreld. Nybliven Värnamobo men också Ölandsguide inom natur och kultur och med geologi och historia som intresseområden. Tillsammans med hustrun Inger presenterar han bildspelet "Öland Runt, från Urtid till Nutid. Vi tackar Inger och Gösta för att vi fick ta del av dessa fantastiska bilder och deras stora kunnande om Ölands naturskatter.

      Aktivitet under hösten 2009

 • Tyvärr var vi tvungna att ställa in resan till Karlskrona.
 • Kulturarvet i Marieholm c:a 40 deltagare
 • Kommuneftermiddag i stadshuset, c:a 50 deltagare
 • Munkaleden, Hult - Tolvabron c:a 35 deltagare
 • Äldres hälsa i församlingshemmet c:a 110 deltagare
 • Teaterresa till Operan i Göteborg c:a 45 deltagare
 • Teaterresa till Linneateatern i Växjö, c:a 45 deltagare
 • Julbuffé på Tallnäs c:a 80 deltagare
 • Cykel- och promenader från Arken, 15-20 deltagare vid varje tillfälle.
 • Datakurs för skräckslagna, 12 deltagare
 • Bridge 20 personer

 

2009

Glada Änkan

44 st seniorer var vi som fredagen den 27 november frotterade oss med det vackra folket när Glada Änkan hade sin premiär på Växjö Konserthus.

Franz Lehárs Glada Änkan betraktas av många som operetternas operett.

Förvecklingarna och intrigerna mellan i första hand den bedagade nyblivna änkan Hanna Glawari och den minst sagt levnadsglade greven Danilio är minnesvärda. Med ett stort leende på läpparna lämnade vi föreställningen på senan kväll.

Vem höll då i trådarna vad gäller transporter, biljetter, förtäring m m. Jodå, som vanligt vår kulturguru Mai-Britt Danielsson!

 

Nytt publikrekord!

C:a 110 personer var vi som besökte Församlingshemmet den 22 oktober, där först länets populäraste läkare - Lars Wangmo - kåserade över ämnet ”de äldres hälsa”. Med tanke på att Lars är ortoped, utgjorde tyngdpunkten i hans föredrag bl a benskörhet. Benvävnader och benstomme byggs i första hand upp genom att gå, gå, gå och åter gå. Puh!! Till yttermera visso lär det aldrig vara för sent att ägna sig åt denna uppbyggnadsfas. Måndagspromenaderna från Arken till Arken torde därför vara ypperliga tillfällen att ägna sig åt detta njutningsmedel.

Efter en för benstommen stärkande kaffepaus, rundade den från Värnamo bördiga men i Stockholm verkande sjuksköterskan Carina Johansson av eftermiddagen med att berätta om sina erfarenheter från Afrika. Där har hon verkat för ”Läkare Utan Gränser” i ett antal länder. Efter hennes dramatiska beskrivningar av levnadsförhållandena där nere, kunde vi samfällt konstatera att vi har det oförskämt bra här hemma i gamla Svedala.

 

Hos Alfred

26 och 30 mars -09 var vi 12 resp 9 Aktiva Seniorer som besökte Alfred Kulling i Långstorp utanför Horda. Alfred bor där sedan 5 år tillbaka med fru och dotter. Familjen kommer från Tyskland där Alfred drev bageri men när han fick mjölallergi var han tvungen att sadla om. I Långstorp har han öppnat Choklad-och Pralintillverkning. All tillverkning är hantverksmässig med förklassiga råvaror.
I familjens vardagsrum drack vi kaffe och provsmakade Alfreds goda praliner och choklad allt medan Alfred berättade om sin tillverkning.
I hans fina "handelsbod" köpte vi sedan godsaker med  hem. Alfred poängterade att allt var färskvaror och skulle konsumeras inom en snar framtid!!! Naturligtvis följer vi hans råd!!!"

 

SOLGÅRDEN, BOR

Vi träffades och trivdes

på Solgården i Bor vid Hindsens strand fredagen den 20 mars. Solen sken och de 80 gästerna inställde sig i god tid före kl 18.0.

Efter välkomstdrink med ety åtföljande mingel, lät Alvar Gunnarsson förlåten till matsalen falla på exakt fastställt klockslag. Damerna i vår servicekommitté skötte sig med den äran i såväl kök som matsal. Filé och potatisgratäng med tillbehör serverades.

Så var det dags för Pär Persson att inta scenen. Skrudad som en munk kåserade han på sitt oförlikneliga sätt med humor, värme och allvar om slaveri, girighet och Vasaloppet. Han torde vara ganska ensam om att lyckas med konststycket att få naturliga övergångar mellan de så skilda ämnesområdena. Bifallsyttringarna var minst sagt översvallande!

Som avslutning på måltiden serverades ostkaka – skårad från mitten på småländskt vis – kaffe och en torr kaka.

När sedan vår diskjockey Arne Ekegren spelade upp kramgoa låtar, ja då låg dansgolvet öde och övergivet som Storgatsbacken en måndagskväll. Men hallå, Ni har väl inte börjat att tappa huggtänderna? ”Vår ordförande dansade ju inte heller” påpekar ”vän av ordning”. Helt riktigt han är förvisso ingen Fred Astaire, utan behöver en ”fördansare” för att konstatera om det är foxtrot eller hambo som spelas. Så var det med det….. 

 

BUSSRESA MED STUDIEBESÖK

Tisdagen den 27 januari kl 9.0 äntrade 39 st medlemmar ”vår” buss, som var destinerad för nordligare latituder. Först besöktes kraftvärmeverket i Torsvik, där 2 st charmerande och ytterst kunniga yngre damer tog hand om oss. Eftersom stor del av det brännbara materialet utgörs av hushållssopor (hur kan dom få den här sk-ten att brinna?), luktade det inte – som dom uttryckte sig – ”smultron” överallt. Under alla omständigheter smakade kaffet och frallan näst intill ”smultron”. Inom parentes kan nämnas att vi hade tur, för påföljande dag brann det icke blott i ugnen, utan även på annat ställe i kraftverket.

Efter all denna vetenskapliga spis, var det hög tid att även tillfredsställa den lekamliga delen. ”Stockmakaren” i Huskvarna var väl rustad för att tillgodose våra behov med näringsriktig utspisning. Mätta och belåtna (ingen ställde krav på att få ”sova middag”), kastade vi oss över Husqvarna Fabriksmuseum. Två ”grå pantrar” tog emot oss och visade prov en otrolig kunskap och entusiasm. Dom orienterade oss sedan bland spisar och andra gjutjärnsprodukter, cyklar, motorcyklar, vapen, motorsågar, symaskiner m m.

Ja, det blev en verklig heldag. Hemma var vi först vid 17-tiden. 

 

-2008

ÅRSMÖTE

Måndagen den 19 januari kl 14.0, gick föreningens första årsmöte av stapeln i Smyrnakyrkan. Mötet leddes av Nils Bjällsjö, som med stor tillfredsställelse kunde konstatera att drygt 80 medlemmar hörsammat kallelsen. Under mötet konstaterades bl a att antalet medlemmar utvecklats synnerligen positivt och uppgick vid tillfället till c:a 180 st . Vidare beslöts att medlemsavgiften skulle höjas till 80 kronor fr o m verksamhetsåret 2010. De avgående styrelsemedlemmarna Gunnar Claesson, Cenni Frick och Egon Hallberg avtackades med blommor i anslutning till att mötet avslutades.

Efter kaffepausen tog Inga-Lill Leske från Växjö scenen i sin besittning. Att det inte var första gången framgick med all önskvärd tydlighet. Rubriken för framträdandet var ”50 år med revy & Caba´re”. Att Inga-Lill haft många strängar på sin lyra, gick inte att ta miste på. Kåserierna, historierna och sångerna flödade till åhörarnas stora förnöjsamhet.

 

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

                  upprättad av interimsstyrelsen för Aktiva Seniorer i Värnamo
                  avseende verksamhetsåret  2008-01-23—2008-12-31

 

På uppdrag av Aktiva Seniorers förbundsstyrelse, var 6 personer (även Lillemor Andersson från Medborgarskolan deltog vid sammankomsten) kallade till en informationsträff på Medborgarskolan den 23 januari 2008. Syftet med träffen var att redogöra för föreningens allmänna inriktning och dess strategi. Ordföranden i Aktiva Seniorer i Västbo – Gunvor Johansson – presenterade konceptet och framhöll angelägenheten av att en lokalavdelning även startades i Värnamo.

 

Efter avslutade överläggningar beslöts att introducera en lokalavdelning benämnd Aktiva Seniorer i Värnamo. Vidare beslöts att en interimsstyrelse skulle tillsättas, bestående av de närvarande 6 -  plus ytterligare 3 tidigare tillfrågade personer. Interimsstyrelsen konstituerade sig således:

 

 • ordförande Nils Bjällsjö
 • vice ordförande Alvar Gunnarsson
 • sekreterare Mai-Britt Danielsson
 • kassör Arne Ekegren
 • övrig styrelsemedlem Anders Bergström
 • övrig styrelsemedlem Gunnar Claesson
 • övrig styrelsemedlem Cenni Frick
 • övrig styrelseledamot Egon Hallberg
 • övrig styrelseledamot Erik Josefsson

 

Under verksamhetsåret har  11 st protokollförda styrelsesammanträden genomförts.

Onsdagen den 13 februari kallades (annons i lokalpressen) intressenter till en informationsträff i Smyrnakyrkan. Vid träffen deltog bl a förbundets ordförande Bengt Karlsson. C.a 35 personer infann sig till upptaktsträffen och medlemsansökningar började omgående att strömma in. Vid verksamhetsårets utgång kunde c:a 170 medlemmar noteras i medlemsmatrikeln.

Under verksamhetsåret har följande aktiviteter genomförts.

 

 • promenaden från Arken till Arken via Osudden och med avslutning på Arken har genomförts varje vecka (10 – 15 deltagare)
 • i samarbete med Nordic Club har fysiska aktiviteter utövats (a 15 deltagare)
 • medlemmar har deltagit i QI-Gong (5 deltagare)
 • under 2:a halvåret genomfördes en datakurs (10 deltagare)
 • den 25 mars arrangerades en teaterresa till Jönköping och föreställningen Bärgningen (30 deltagare)
 • den 23 maj avnjöt vi en vårsupé på restaurang Näsudden (25 deltagare)
 • den 26 maj gjordes utflykten Gårdarna runt sjön där Hökhult och Gamla Åminne besöktes (25 deltagare)
 • Gunnar Sibbmark presenterade sitt ”skötebarn” Europakorridoren på Medborgarskolan den 4 september (15 deltagare)
 • under sakkunnig ledning av Tomas Gren, vandrades Munkaledens delsträcka Järnboda – Nydala kloster den 11 september (24 deltagare)
 • premiären av Raskens upplevdes på Huskvarna Teater den 1 oktober (35 deltagare)
 • ”radiodoktorn” Folke Solheim m fl kåserade över ämnet De äldres hälsa i Smyrnakyrkan den 23 oktober (75 deltagare)
 • verksamhetsåret avslutades med en Jullandgång på kaffestugan i Apladalen, där även Bitte Wengert berättade om Jultraditioner (85 deltagare)

 

Till följd av för få anmälningar, tvingades vi inställa resan Utvandrarnas hus i Växjö och hyttsill på Kosta glasbruk.

Medlemmarnas årsavgift har varit 60 kronor.

Föreningens ekonomi är god.

Värnamo i januari månad 2009.

 

                 Nils Bjällsjö Alvar Gunnarsson.
                 Mai-Britt Danielsson  Arne Ekegren
                 Anders Bergström    Gunnar Claesson
                 Cenni Frick   Egon Hallberg
                 Erik Josefsson