Tånnö välkomnade oss med en vacker, solig höstdag. Vi samlades vid hembygdsgården, där vi togs emot av Bo Krantz och hembygdsföreningens ordförande Bengt Johansson.

 

Vi fick se huset och dess samlingar, och vandrade sen förbi runstenen och genom byn. Längs vägen fick vi många berättelser om byggnader som fanns eller funnits och människor som funnits i byn.

 

Vägen till kyrkan var knappt en kilometer. Mittemot i församlingshemmet tog Karin Ekman emot oss. Hon hade dukat upp Ekhagas fina smörgåsbuffé, ett dignande och nästan överväldigande rikligt bord väntade oss.

 

Efter att vi försett oss från det dignande borde fick vi träffa Saga Vanecek, flickan som åtta år gammal hittade ett svärd i sanden, den varma sommaren när vattenståndet var lågt. Eftersom hon just läst om bronsåldern i skolan förstod hon meddetsamma att det var ett gammalt svärd.

Arkeolog Annie Rosén, som själv bor i Tånnö, kunde sedan berätta för oss om svärdet från järnåldern (!), försett med en skida av både läder och trä och hur hon fått göra första bedömningen. Hon berättade om hur man hållit fyndet hemligt tills arkeologer som fått avbryta semestrar hunnit söka igenom sjöbottnen i området, hur svärdet lämnats till konservering, hur man från länsmuseet kämpat för att det skulle få stanna i Småland, istället för att placeras på historiska museet i Stockholm, och om att invigning av detta unika föremål ska ske nu i oktober på Länsmuseet i Jönköping, i närvaro av Saga och hennes familj.

 

Text och foto: Eva Röder