Fem gårdar på Österlen 14 september 2018

Det var strålande solsken när vi kom fram till det vackra Österlen med dess böljande fält. Det första stoppet var på Österlen Kryddor. Efter fikat fick vi reda på allt om gårdens odling av egna kryddor. Gårdsbutiken var fylld med massor av kryddor för olika matlagningsändamål. Många köpte säkert Pantofflesalt.

Färden gick sedan vidare till Köpingsberg Vingård. Ägaren berättade på ett engagerat och kunnigt sätt om vinodlingen på gården. Det handlade närmast om olika sorters ”Champagne”. Det var spännande att se att hur han lyckades ”sabrera” en flaska – med ett snabbt hugg med ett svärd slog han elegant av toppen på en flaska. Extra festligt blev det förstås när vi alla fick smaka på två olika sorters vin. Men någon gårdsförsäljning fick inte förekomma enligt gällande regler.

Härefter åkte vi till Örums Nygård Gårdshotell för en god lunch. Utsikten över sädesfälten var fantastisk. Här hade man byggt om svinstallet till ett gårdshotell med spa. Nästa stopp var på Petersborgs Gård där man tillverkade senap av alla de slag.

 

Slutligen hamnade vi på Gunnarshögs Gård där vi efter fikat fick reda på allt om rapsodling och tillverkning av rapsolja. I minipresseriet fick vi pröva på hur man tillverkar kallpressad olja och fick även smaka på ”restprodukter” som kunde användas i matlagningen. Även här var butiken välfylld med egna och lokala produkter.

En heldag fylld med mycket intressanta besök, upplevelser och spännande inköp av skilda slag. Gemensamt för att alla fem gårdarna var inte minst det stora positiva engagemanget och kunnandet som visades av lokalproducenterna – familjeföretagen. Här kunde man verkligen prata om en levande och aktiv landsbygd.

Vid pennan och kameran: Lars-Göran