Resa i Österled

Ja, vad finns i Vrigstad? Resan dit gick två gånger, dels i mitten av oktober, dels i början av november. Förmiddagskaffe serverades på Vrigstadgården och Annika Thelin berättade om IM,s verksamhet i byggnaden som köptes under andra världskriget av Brita Holmström, grundare av organisationen Individuell Människohjälp, med säte i Lund. Det var 80 år sedan IM grundades. De första som kom till Vrigstad till den hemtrevliga f.d. prästgården, var en grupp polska kvinnor, direkt från koncentrationsläger.

Oktoberresan bjöd på besök på Njudex Möbeltillverkning, ett familjeföretag ägt av bröderna Glenn och Dan Henningsson som gjort soffor och bäddsoffor både till Ikea och till Källemo och Svenssons Möbler i Lammhult. Glenn berättade och visade oss runt och vi fick veta att företaget nu ska flytta till Skillingaryd.

Novemberresan bjöd därför istället på studiebesök i det expansiva familjeföretaget Lindmans Trä, som sågar och hyvlar, och där verksamheten blir alltmer datoriserad. Flera familjemedlemmar äger och driver företaget och de visade oss runt och berättade i tre grupper. Äldste dagligen arbetande familjemedlem är Artur Lindman som fyllde 100 år i våras.