Studiebesök på Rapid Granulators AB och BabyBjörn AB.

 

De 50 platserna på resan den 28/8 bokades på mindre än 3 minuter efter publiceringen av höstprogrammet. Välvilliga företag gjorde att vi kunde ordna ytterligare en resa den 9/10. Totalt blev vi 103 Aktiva Seniorer som deltog.

 

På Rapid togs vi vänligt emot av HR-chefen Pernilla Strandberg med kollegor.

AB Johanssons Chuckfabrik grundades år 1942 och tillverkade chuckar för borrmaskiner. År 1962 utvecklade man de första kvarnar för återvinning av plast och namnet Rapid kom till. Idag är man världsledande på allt från enstaka kvarnar till kompletta återvinningssystem i mångmiljonklassen som ingår i tillverkning av olika produkter av plast.

Alla tillverkning av kvarnens ”hjärta”, rotor och kvarnhus, sker i Bredaryd medan montering utförs i flera andra länder. Skärande operationer sker i mycket avancerade och moderna bearbetningscenter, varefter kundanpassad montering och lackering utförs.

Rapid Granulators AB ingår idag I Lifco-koncernen med Carl Bennett som huvudägare. 

Besöket på BabyBjörn AB guidades kunnigt och engagerat av VD Ulf Ingemarsson.

Björn Jacobsson grundade BabyBjörn 1961 och första produkten var Babysittern som fortfarande finns kvar i sortimentet, om än i helt annat utförande. Att man hamnade i Lanna var en tillfällighet, stålstommen till Babysittern togs fram i Gnosjö och tyget syddes av syfabriken i Lanna.

Huvudkontor med marknadsföring och utveckling finns i Stockholm medan det imponerande lagret finns i Lanna. All tillverkning sker hos underleverantörer runt om i världen, i Lanna finns enbart viss förpackning samt produktkontroll.

BabyBjörn omsätter idag c:a 700 mkr, varav 70% säljes via e-handel. Huvudmarknader är Japan/Kina, USA och Europa. Ulf visade hur man agerade för att alltid ligga i framkant med sin marknadsföring, en både fascinerande och något skrämmande framtid för oss seniorer!

 

Bakom tangenterna

Åke Sigbrandt