Vad händer bakom Nobelprisets kulisser?

Hur mycket pengar är det? Hur blir man utsedd att få priset? Har man ringt till fel mottagare? Är priset skattefritt?

Det var bara ett fåtal av de många frågor vi hade med oss denna tisdagkväll i nysnö, där vi hade samlats i Allianskyrkan för att lyssnas på den enda som hade svaren. Solgerd Björn-Rasmussen, fil dr, informationssekreterare på kungliga vetenskapsakademien och därtill Senior Advisor på Nobelmuseet. Direkt från källan, så att säga.

Solgerd tog oss med på en svindlande färd genom två sekel, där vi fick följa den multibegåvade Alfred Nobel, alltid sjuk men flitig, från Norrmalmstorg till S:t Petersburg, där ryske tsaren intresserade sig för faderns undervattensminor. Flytten från Sverige orsakades av att det hus som fadern byggt i staden, fick sättningar, samtidigt som hemmet brann ner. Konkursen drev de tre barnen ut att sälja råttsvansar, medan fadern startade fabriker först i Åbo, och senare i Ryssland. Alfred lärde sig fem språk, och sökte sig ut i Europa. I Paris kom han för första gången i kontakt med Sprängolja, dvs nitroglycerin. Hamnar och tunnlar skulle sprängas, men det var en farlig vätska, mycket instabil, men Alfred blandade den med kiselsand och uppfann den tändhatt som krävdes, och som ännu används. 

 

Hans besvärliga mage blev inte bättre av att hans fabriker i USA utsattes för patentstölder och produktionsförbud, samtidigt som hans fabrik i Lund exploderade. Den tyska fabriken explodera också, och hans enda kärlek dog i TBC. 

Han dog i San Remo, endast omgiven av sitt tjänstefolk, och 350 patent.

I testamentet år 1895 angavs riktlinjerna för Det Stora Priset: Någon som gjort mänskligheten den största nyttan under det gångna året. Alla fem pris kan kopplas till Alfred Nobel, även det i fysiologi/medicin, då hans tankar ofta kretsat kring hans sjukdomar.

Men Fredspriset? "Ingen skulle väl kunna vilja använda dynamiten till krigföring? Den är alldeles för hemsk!" Den var hans privatsekreterare, Bertha, hon som stal hans smycken och sålde dem sedan hon rymt från honom, som lyfte hans blick för fredsfrågor, och som blev dess första mottagare.

År 2017 är Nobelpriset nio miljoner kronor. Pengarna investerades först i obligationer, sedan i fastigheter, vilka såldes, på Kjell-Olof Feldts inrådan, i grevens tid innan fastighetsbubblan på åttiotalet. Avkastningen är nu femtio miljoner.

Några lösryckta fakta från nomineringsarbetet:

Tre personer som mest får dela ett pris.

Marie Curies make Pierre nominerades, men avstod, rätteligen, till förmån för hustrun Marie. Ett strålande beslut.

Sekretessen är oerhört hård, och hemlighetsmakeriet. Endast en pristagares namn har läckt ut: John Nash, som pga svår psykisk sjukdom fick en särskild ceremoni.

En pristagare togs av stockholmspolisen för att han suttit i hotellfönstret och siktat på taxichaufförer med en laserpenna. Poliserna var övertygade om att de fångat Lasermannen.

Pressmeddelandet från Nobelkommittén skall publiceras på tyska, engelska och franska. Vår föredragshållare har fått ta emot många nästa obegripliga texter, vilka omedelbart gått i retur för förtydligande.

Solgerd har haft ett flertal namnkunniga kollegor i kommentarbåset: Jarl Alfredius, Agneta Bolme Börjefors och Ingela Agard. Alla djupt saknade vänner.

När Solgerd skulle referera prisceremonin från ett litet radiobås, såg hon bara frackar, flintskallar, olika frisyrer och olikfärgade klänningar. Då kontaktade hon en smyckesexpert som hon "pumpade" på insides information. "Drottning Silvia kommer att bära de Leuchtenbergska safirerna ..."

De lyckliga utvalda anländer alltid mellan den femte och sjätte december, får sig tilldelade en attaché som talar deras språk, och är deras följeslagare under hela vistelsen i Sverige. De brukar fara runt på ambassader, hålla sin nopbelföreläsning, samt samlas i en stor "Get together" på Grand Hotel, och de är generellt mycket sugna på att festa.

Den ständige sekreteraren ringde upp professor X, som bodde i Canada. Samtalet råkade komma till hans namne i Kalifornien, som skrattande svarade att hade väntat på detta i många år. Han svimmade därefter. Det var rätt namn men fel universitet.

En annan felringning nådde en amerikansk mattvättare, som tackade och efteråt bad att få komma och titta, i alla fall. Han startade en TV-show och blev berömd på det. 

Namnet Nobel: Peter från Nöbbeled utanför Uppsala, (alltså inte vårt eget Nöbbele), latiniserade namnet till Peterus Nobelius, vilket armén förkortade till Nobel, med betoning på sista stavelsen. Men över allt i världen heter det "The Noble Prize", och vem vill ändra på den stavningen?

Priset vinner man inte - man tilldelas det.

Förutom allt denna rent vetenskapliga uppmärksamhet, riktas blickarna årligen på den enorma middagen, där svenskt hantverk inom textil, serviser, dukning, klädnader, musik, performance med mera, visas upp för den internationella, storögda, publiken.

Efter denna professionella och medryckande exposé över vårt kända pris, tackade Helena Engström Carlsson dagens föredragshållare med en stor bukett blommor, och berättade samtidigt att Solgerd bett att få vidarebefordra sitt arvode till organisationen Hjärta för Barn, vilket mottogs med ännu en varm applåd.

Våra flitiga festfixare serverade oss alla en generöst tilltagen fika, med te, kaffe, scones, ost, marmelad, samt små och frestande många kakor därtill.

 

Text och bild: Anders S.